Građani najavili blokadu grada: Hoteli preuzeli gradski parking u Perastu, sat vremena 5 eura

Podijeli

Parking prostorima sa obje strane ulaza u Perast od srijede upravlja privatna kompanija hotelskog preduzeća „Conte“, što je izazvalo revolt mještana koji prijete i blokadom gradića u Boki.

Na naplatnim kućicama u Perastu istaknut je novi cjenovnik, prema kome dnevna karta za automobil košta 5 eura, dok za 24 sata parkiranja treba platiti 15 eura. Dnevna cijena parkiranja za autobuse iznosi 20 eura. Građani su Boka News-u kazali da su u pitanju neprimjerene cijene te da se na ovaj način neće riještit problemi parkiranja.

Osim visoke cijene parkiranja, oni ističu da nijesu riješena pitanja povlašćenog parkiranja za mještane kao i za njihove goste, obzirom da se skoro svi bave iznajmljivanjem apartmana.

Peraštanin koji je želio ostati anoniman, razočaran novonastalom situacijom, kazao je da turisti koji iznajme aprtman u Perastu na četiri dana po novom cjenovniku treba da plate javni parking čak 60 eura, što je suludo, iako su iz Morskog dobra obećali da će režim korišćenja parkirališta ostati u javnoj funkciji kao i što je to bilo i do sada. On je istakao da nije realno da turisti koji su boravili u Perastu jedan sat plate pet eura kao i oni koji su parkirali tokom cijelog dana.

Mještani su kazali kako intezivno razgovaraju o mogućoj blokadi prolaza kroz Perast automobilima u znaku protesta, dok se sa novim zakupcom i nadležnim organima ne nađe povoljno riješenje za sve.

Iz kompanije Kastel, koja gazduje hotelom “Conte” i parkingom kazali su da su od 3. jula zakupci cjelokupnog parking prostora na ulazu u grad iz pravca Risna, dok je parking prostor na ulazu u grad Perast iz pravca Kotora manjim dijelom u zakupu te firme, a većim dijelom u zakupu druge firme koja upravlja hotelom Iberostar Perast.

“Takođe, želim da informišem javnost da mještani nemaju potrebu da se parkiraju na predmetne parkinge jer imaju specijalne propusnice za ulazak u grad i samim tim svoja vozila parkiraju na javnim i privatnim površinama unutar grada”, kazao je menadžer hotela “Conte”, Darko Kasalica.

Izuzetno loše stanje na javnom parkingu na ulazu u Perast u prethodnih nekoliko godina je jedan od naših glavnih motiva za zakup, navodi Kasalica i dodaje da su bile česte primjedbe gostiju, kako u njihovo tako i u ostalim hotelima i apartmanima, “da su na javnom parkingu maltretirani, ucjenjivani, da su im vozila obijana, da im je parking naplaćivan od neuniformisanih lica po enornim cijenama itd”.

Interesantno da „anonimni mještanin“ povodom ovakvih problema nije najavljivao proteste prethodnih godina, dodaje Kasalica.

Obzirom da je stari grad Perast jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija u Crnoj Gori, sa jako malim brojem parking mjesta, sasvim je, prema njegovim riječima, logično da to mora biti reflektovano i kroz cijene parkinga.

“Međutim, naravno da imamo obzira prema vlasnicima hotela i apartmana u Perastu, i svima koji su nam se obratili odobrili smo snižene cijene za njihove goste. Pozivamo i ‘anonimnog mještanina’ da nam se obrati direktno pa da i gostima njihovih apartmana budu ponuđene snižene cijene. U suprotnom, ovakve objave i inicijative ćemo percipirati kao zlonamjerne sa ciljem da se naruši reputacija hotela i restorana ‘Conte’ i da se pokuša opstruirati rad parking servisa kojim upravlja KASTEL doo firma”, kazao je Kasalica, prenosi Boka News.