Godišnji sastanak Odbora guvernera EBRD-a u utorak u Sarajevu

Podijeli

U Sarajevu će od 7. do 9. maja biti održan godišnji sastanak Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj.

Sastanak čelnih ljudi EBRD-a okupiće više od 2.000 visokih zvaničnika, predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora i organizacija civilnog društva.

U saopštenju EBRD-a navodi se da će u fokusu programa konferencije biti tema “Povezivanjem ekonomija do snažnijeg rasta”, koja se odnosi na sve zemlje regiona, kao i predstavljanje mogućnosti za ulaganja na području cijelog zapadnog Balkana, navodi Capital.ba.

Skup u Sarajevu će početi u utorak, 7. maja, godišnjim donatorskim sastankom EBRD-a, na kojem će donatori sa tri kontinenta razmotriti rezultate partnerstva tokom 2018. godine, te razgovarati o uticaju koji njihova podrška ima u EBRD regionu, kao i o budućim prioritetima.

U srijedu, 8. maja, biće održan susret lidera zemalja iz okruženja, koji bi trebalo da pošalju jasnu poruku da je region siguran za investiranje.

IZ EBRD-a je potvrđeno da će Sarajevo posjetiti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev, predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači, dok će BiH predstavljati predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić.

EBRD u saopštenju navodi da je vodeći investitor na zapadnom Balkanu i da je tokom 2018. godine pružila rekordan nivo finansiranja od 1,1 milijardu evra, podržavajući cilj ovog regiona da ostvari članstvo u EU.

Ukupne investicije ove banke u šest zemalja zapadnog Balkana premašuju 11,6 milijardi eura, javlja Srna.