work, office, business, job interview, colleagues, team

Šta su zombi firme na koje upozorava EBRD?

Podijeli

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pozvala je vlade u regionu u kojem je aktivna (između ostalih tu je i Crna Gora) da preispitaju kovid mere podrške kompanijama, upozoravajući da bi podržavanje tzv. „zombi” firmi moglo da ima negativan efekat na zdrava preduzeća.

Dok je korporativni dug dostigao rekordne nivoe u otprilike 40 ekonomija u kojima EBRD posluje, neizvršenja obaveza su pala na rekordno nizak nivo u mnogim zemljama, utvrdila je ova razvojna banka u svom godišnjem „Izvještaju o tranziciji 2022/2023” objavljenom danas.

EBRD navodi da je dio kompanija izbjegao kašnjenje u servisiranju duga zbog pristupa jeftinim kreditima zahvaljujući vladinim mjerama nakon pandemije i finansijskoj podršci zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenosi Reuters.

Međutim, stalna podrška više nije održiva u svijetu visokih kamatnih stopa, ocjenjuje se u izvještaju.

„Još nijesmo vidjeli posljedice u smislu bankrota zbog pandemije i rata. Štaviše, broj bankrota u novim državama članicama Evropske unije je manji. Postoji rizik od ‘zombifikacije’ ako se vanredne mjere država nastave mnogo duže”, rekla je za Reuters Beata Javorčik, glavna ekonomistkinja EBRD-a, prenosi Politika.

Prisustvo „zombi” firmi u nekoj ekonomiji se negativno preliva na zdrave firme, koje bilježe smanjenje investicija, prihode i zaposlenosti, upozorila je EBRD.

Subvencionisani krediti kompanijama koje imaju negativne novčane tokove odobravani su kroz privremene moratorijume na otplatu kredita, dogovorena smanjenja neizmirenih iznosa, hitne grantove i finansijske injekcije za likvidnosti od strane centralnih banaka, pokazuje izvještaj, prenosi Tanjug.

Mnoge zemlje su takođe suspendovale, barem privremeno, obavezu podnošenja zahtjeva za stečaj.

Svako povlačenje državnih kreditnih garancija i subvencija mora biti postepeno kako bi se izbjegao bilo kakav šok i „trebalo bi da bude fino podešeno kako bi se osiguralo da samo solventne i održive firme s privremenim problemima likvidnosti dobiju finansijsku pomoć”, zaključuje EBRD.

Foto: LYCS Architecture on Unsplash