“Majstor za pravljenje para”: Najbogatiji Crnogorac u dijaspori bavi se bankarstvom, naftom, nekretninama…

Podijeli

Jedan od najuspješnijih potomaka crnogorskih iseljenika u Latinskoj Americi, Federiko Tomašević iz Argentine boravi u Crnoj Gori, na poziv predsjednika Mila Đukanovića.

Posjeta Tomaševića, vlasnika najveće banke u tri države, Argentini, Paragvaju i Urugvaju, uslijedila je nakon susreta sa Đukanovićem tokom njegove posjete Latinskoj Americi u decembru prošle godine, saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Potomak Slavomira Tomaševića iz Kruševica koji je doselio u Argentinu još prije Velikog rata, rado se odazvao pozivu, s namjerom da se upozna sa korijenima svoje porodice, ali i razvojem Crne Gore i uslovima za ulaganja, navodi se u saopštenju.

On je tokom susreta i radnog ručka kojem su prisustvovale i supruge, istakao da mu je čast da se nakon što je obišao okolinu Herceg Novog, odakle potiče njegova porodica, i crnogorsko primorje, sretne sa predsjednikom Đukanovićem.

“Veoma sam inspirisan da napravimo još čvršće veze u biznisu, kulturi i drugim oblastima i da počnemo da uzgajamo ono što je posijano proteklih godina, kazao je Tomašević uz uvjerenje da poput njega i drugi potomci Crnogoraca, ne samo u Argentini, mogu i žele da učine što više za Crnu Goru, prije svega upoznajući se međusobno, ali i na svakom drugom polju”, rekao je Tomašević.

On je čestitao Đukanoviću “na stvaranju ambijenta u kojem se investitori osjećaju tako sigurnim”.

“To nije samo ulaganje, to je cijela strategija razvoja, koja Crnu Goru pozicionira na svjetskoj mapi”, poručio je Tomašević.

Tomašević je obavijestio predsjednika da je odlučio da obezbijedi do pet stipendija za studente iz Latinske Amerike koji žele da studiraju na Fakultetu za crnogorski jezik na Cetinju, kao i prevod i izdavanje jedne knjige godišnje na španskom jeziku o Crnoj Gori.

Obavijestio je takođe da će, impresioniran Crnom Gorom, on i supruga već ovog ljeta dovesti i svoje četvoro djece u Crnu Goru da vide odakle su im korijeni.

Pored banke Puente, osnovane 1915. godine, Federiko Tomašević veoma se uspješno bavi i distribucijom nafte i gasa, proizvodnjom i izvozom hrane, investicionim fondovima, finansijskim tržištima i nekretninama, a ima i velike posjede zemlje.

Tomašević ima i prestižni biznis centar u Londonu, gdje često boravi.

Argentinsko izdanje Forbsa je prošle godine na naslovnoj strani nazvalo ovog uspješnog 41-godišnjaka majstorom za pravljenje novca.