5 poslova koje možete raditi od kuće

Podijeli

Ako ste u potrazi za dopunskim poslom ili biste voljeli da putovanje do posla i odlazak u kancelariju ili radno mjestom zamijenite svojim radnim stolom, rješenje mogu da budu poslovi za koje su poslodavci i predvidjeli da se mogu obavljati iz sopstvenog doma.

Infostud.rs piše da ih je moguće pronaći tako što u pretrazi označite filter rad od kuće i nakon toga će vam svi aktivni raspoloživi oglasi vezani za ovaj kriterijum biti izlistani.

Slijedi lista pet poslova koje možete raditi iz udobnosti svoga doma:

Online nastavnici engleskog jezika

Za obavaljanje ovakvih pozicija se traži dobro poznavanje engleskog jezika, dobra internet veza, posjedovanje svog laptopa, slušalica i web kamere, kao i mogućnost rada u tihom i mirnom okruženju. U većini ovakvih oglasa prethodno pedagoško iskustvo je poželjno, ali nije neophodno.

Iako su neki od poslodavaca prilično liberalni u pogledu formalnog obrazovanja i ne navode striktno potreban nivo poznavanja stranog jezika, ima i onih kojima je uslov za prijavu na konkurs posedovanje određenih sertifikata poput TEFL/TESOL/ CELTA ili završen Filološki fakultet.

Polaznici mahom rade sa učenicima iz svih dijelova svijeta, pa treba uzeti u obzir različite vremenske zone, a predviđena je obuka i svi prateći nastavni materijali. Poslodavci često navode da su isplate redovne i sugurne.

Dispečeri i logističari

Od kandidata se mahom traži minimalno iskustvo u oblasti transporta i logitstike, kao i mogućnost rada u skladu sa različitim vremenskim zonama, često od 14h do ponoći.

Njihov posao se mahom odnosi na koordinaciju između službi transporta i krajnjih klijenta, pa se do kandidata traže dobre organizacione sposobnosti, mogućnosti multitaskinga, izražene komuninikacione i pregovaračke sposobnosti.

Radno iskustvo na sličnim pozicijama je više nego poželjno. Mahom se ovi poslovi odnose na strana tržišta, pa je dobro poznavanje engleskog jezika jedan od preduslova za prijavljivanje.

Menadžeri za održavanje naloga na društvenim mrežama

Obično se od njih očekuje da u skladu sa kompanijskom marketing strategijom formiraju strategiju nastupa na društvenim mrežama.

Od kandidata se obično traži prethodno iskustvo na sličnim pozicijama, poznavanje rada na mrežama kao što su Instagram, Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIN i slično, kao i poznavanje oglašavanje na ovim platformama.

Često se navodi da idealan kandidat treba da poznaje osnove kopirajtinga kako bi mogao da formuliše kratke i upečatljive marketinške poruke, ali i da poznaje barem osnovne alate za stvaranje vizulenog sadržaja.

Poslodavci često daju prednost kandidatima koji poznaju i razumiju određene industrije jer smatraju da imaju bolji pregled situacije i osjećaju potrebe ciljne grupe kojoj se obraćaju. Obično ovi ljudi funkcionišu u sinergiji sa nekim većim timovima koji su smješteni na drugim lokacijama i sa njima održavaju kontakt putem video konferencija, Skype sastanaka i slično.

Administrativni saradnici i virtuelni asistenti

Virtuelni asistent je osoba koja, isključivo na daljinu, odnosno putem Interneta, sarađuje sa jednim ili više poslodavaca tj. klijenata uglavnom iz domena organizacije, administracije, marketinga…

Njihov posao čine razne aktivnosti:

Unos podataka

Pisanje izveštaja i ugovaranje sastanak

Kreiranja sadržaja

Prevođenja

Upravljanje mejlovima

Izrada grafičkih rješenja

Upravljanje nalozima na društvenim mrežama

Širok je dijapazon aktivnosti koje svakodnevno sprovode virtuelni aistenti, a zahtjevi klijenata nijesu uvijek isti, ni po obimu, ni po karakteru.

Što se tiče potrebnih znanja i vještina za posao VA: poznavanje stranog jezika, MS Office paket, brzo kucanje, korišćenje alata za skladištenje podataka (Google Drive, Dropbox), alata za automatsko i masovno slanje majlova (Mailchimp, AWeber, GetResponse, itd) kreirati pomoću nekog od project management alata (Evernote, Trello, Slack).

IT stručnjaci

IT stručnjacima se često nudi mogućnost rada od kuće, fleksibilno radno vrijeme, saradnja sa različitim timovima širom svijeta, stalno usavršavanje i napredak u karijeri.

S druge strane, spisak zahtjeva nije nimalo naivan, obično se traži višegodišnji rad i iskustvo u određenim tehnologijama i na određenim platformama, pa zahtjevima poslodavaca obično mogu da odgovore samo tzv. seniori i mediori.

Nije rijedak slučaj da ovi stručnjaci pored redovnih poslova, rade za strane poslodavce i sarađuju na različitim projektima sa timovima širom svijeta.