Gradimo li najsporiji auto-put u Evropi?

Podijeli

Veći dio država EU ima ograničenje na auto-putevima od 130 km/h a od Skomovca do Mateševa biće 100 kilometara na sat.

Na pitanje zašto će maksimalna dozvoljena brzina biti 100 kilometara na čas, ministar saobraćaja Osman Nurković je rekao da su tako projektanti projektovali, te da je uticaj imala i nadmorska visina.

„Pa šta ako je 100 kilometara na sat. Da li je toliko važno što ćete od Podgorice do Kolašina da stignete za tri, četiri ili pet minuta sporije nego da je recimo 120 kilometara na sat brzina. Ne znam zašto je to važna činjenica. Ima auto-puteva gdje je i po 80 kilometara na sat dozvoljena brzina“, kazao je Nurković, prenosi Mondo.

U Srbiji najveća dopuštena brzina je 130 km/h, U Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj takođe 130 km/h, dok je u Albaniji zbog lošije infrastrukture maksimalna brzina znatno niža – svega 110 km/h.

Bugarska je izuzetak u regionu s obzirom na to da je maksimalna dozvoljena brzina 140 km/h, čime se nalazi u samom vrhu evropskih zemalja. U Rumuniji je na autoputu ograničenje takođe 130 km/h, dok se u Makedoniji putnička vozila mogu kretati najviše 120 km/h.

Poljska pravi društvo Bugarskoj jer je i u toj državi ograničenje 140 km/h, dok je Njemačka endemičan primjer. Suštinski, ograničenje na autoputevima u Njemačkoj je 130 km/h, ali postoje dionice i koje nemaju ograničenje, što je rijedak slučaj ne samo u Evropi, već i na čitavom svijetu.

Zbog male površine Lihtenštajn je suprotan primjer od Njemačke, a najviša dozvoljena brzina u ovoj zemlji je samo 80 km/h. Sa druge strane zbog vremenskih uslova, čestih padavina, snijega i leda, u Norveškoj je maksimalna dozvoljena brzina samo 100 km/h za putnička vozila.

U Norveškoj postoje autoputevi s ograničenjem od 80 km/h, ali i 110 km/h.