Uspješna godina za Rudnik uglja: Profit dupliran na 1,4 miliona eura

Podijeli

Rudnik uglja Pljevlja u prvih šest mjeseci ostvario je pozitivan rezultat u iznosu od 1,444.128 eura što je skoro duplo više nego u istom perodu prethodne godine.

Zahvaljujući stabilnom radu TE Pljevlja i realizovanoj prodaji na tržištu široke potrošnje, ostvareni ukupni prihodi su iznosili 17.070.341 eura, što je za 595.151 eura ili 3,6 odsto više od plana i za 374.860 eura odnosno 2,2 odsto više nego u prvom polugođu 2018. godine, navodi se u poslovnom izvještaju kompanije koja je odnedavno u 100-odstotnom vlasništvu Elektroprivrede Crne Gore.

Ostvareni uporedni troškovi u prvoj polovini godine su iznosili 15.626.213 Eur i bili su za 1.726.136 eura, 9,9 odsto niže od planiranih, odnosno za 284.692 eura ili 1,8 odsto niže u odnosu na isti period prošle godine.

“Ostvareni rezultati u prvih šest mjeseci su po svim ključnim pokazateljima u składu sa planom ili iznad njega. Od posebne važnosti je postignuta proizvodnja otkrivke, koja je poslije dugog perioda zaostatka, dostigla i čak prevazišla planirani nivo za 3%. Proizvodna uglja je ostvarena u projektovanim okvirima. TE je radila stabilno i sve količine za njene potrebe su uredno isporučene. Gotovo u cjelosti su postignuti su i planirani rezultati proizvodnje i prodaje za potrebe široke potrošnje, iako su zbog tople zime i proljeća uslovi na tržištu iznova imali fluktuacije u dijelu naglašenog smanjenja tražnje u kategoriji domaćinstva i toplane. Dodatni problem su izazvale komplikacije u vezi provođenja procedura javnih nabavki, koje onemogućuju promptno reagovanje na zahtjeve kupaca”, navodi se u izvještaju.

U prvih šest mjeseci je proizvedeno ukupno 598.728,15 tona uglja, što je neznatno više (za 0,5%) u odnosu na isti period prethodne godine a za 5,9% manje od planiranih 636.000 tona.

Smanjenje tražnje na tržištu široke potrošnje, zbog visokih temperatura u februaru i posebno u martu i komplikacije sa procedurama javnih nabavki, su uticale da isporuka uglja za tržište široke potoršnje bude ispod plana za oko 2,9% a u odnosu na prvu polovinu prethodne godine neznatno manja (0,7%).

“Sa druge strane, povoljne vremenske prilike i uvođenje u posao novonabavljene mehanizacije, su omogućili da rezultati na otkrivci budu za 3,3% bolji od plana, a za 35,8% bolji od rezultata u istom periodu prethodne godine. Mjesec mart je bio jedan od rekordnih mjeseci u proizvodnju otkrivke u dugoj istoriji Rudnika”, saopštili su iz Rudnika.