Ko su novi vlasnici popularnog “Knjaza”

Podijeli

Kompanija „Knjaz Miloš“ u Aranđelovcu postala je dio porodice američkog „PepsiCo-a“ i češkog proizvođača bezalkoholnih pića „Motoni 1873“.

U „Knjaz Milošu“, koji je prije nekoliko godina promijenio vlasnika, 800 zaposlenih proizvodi 30 marki pića, a poslije ovog preuzimanja, aranđelovačka mineralna voda prodavaće se u 200 zemalja.

Knjaz je od danas u familiji „PepsiCo-a“ u čijem sastavu je i „Starbucks sokovi“, „Granini“, čips „Leis“.

Ugovor o prodaji, u ambasadi Češke u Beogradu, potpisali su vlasnik „Knjaza“ Andrej Jovanović, direktor „Motonija“ Alesandro Paskval i potpredsjednik PepsiCo-a Kristof Gij. Od preuzimanja prije četiri godine od fonda „Mid Europe Partnersa“, aranđelovačka firma je postala dva i po puta efikasnija i profitabilnija.

Postala je regionalni igrač i došlo je vrijeme da bude u društvu najjačih firmi na svijetu. Baš kao nekada fabrika čipsa koja je prodata „PepsiCo-u“, javlja RTS.

„Kad pričamo da se odričemo naših brendova na policama u Srbiji da to prelazi u strane ruke. Evo vam odgovor na to. Ja sam sa ‘Marbom‘ u Hrvatskoj bio 11. brend na polici koja je bila vezana za čipseve i slične proizvode. Oni su zvanično na poziciji broj jedan“, rekao je Andrej Jovanović, vlasnik „Mid Europa Partners“.

Doskorašnji vlasnik Knjaza „Mid Europe Partners“ najavljuje da će novac od prodaje reinvestirati u „Imlek“ i napraviti od njega najmoderniju mlekaru u svijetu.

Kupovina iz trećeg pokušaja

Da je Knjaz dobro radio i bio tražen brend, potvrđuje podatak da su ga sadašnji vlasnici kupili tek iz trećeg pokušaja.

„Vidite da je logo Knjaza Miloša na vrhu naših proizvoda u svijetu jer je brend koji kvalitetom to zaslužuje. Kupili smo slične firme u Bugarskoj, Slovačkoj, Mađarskoj i trideset puta uvećali proizvodnju. Kada je riječ o broju radnika nema otpuštanja, već samo većeg obima posla i više zaposlenih“, naveo je Alesandro Paskvale, vlasnik „Matoni 1873“.

Prema riječima direktora „Pepsika“ Kristofa Žilija, ta kompanija prodaje milijardu komada proizvoda dnevno širom svijeta.

„Knjaz Miloš je bio regionalno najpoznatija mineralna voda. Neki regionalni brendovi ostaće regionalni, ali od danas će mineralna voda biti svjetski poznata, kao što je pepsi max kao i ostali inovativni proizvodi“, istakao je Žili.

Knjaz je godišnje prihodovao 75 miliona eura. Novi vlasnik se obavezao da će nastaviti, ne samo proizvodnu već i ulogu u razvoju lokalne zajednice.