Berlin ograničava visinu kirije: Maksimalno 7,97 eura po metru kvadratnom

Podijeli

Berlinska gradska uprava planira da ograniči visinu mjesečne kirije za stanove na 7,97 eura po kvadratnom metru, kako bi pokušala da uspori abnormalan rast najamnina u glavnom njemačkom gradu.

To znači da će maksimalna kirija za zakup stana od 50 kvadratnih metara iznositi nepunih 400 eura.

Tagesspiegel piše da će stanodavci koji ne prilagode svoje stanove kvalitetu života, uključujući i moderne sisteme grijanja, za zakup moći da uzmu najviše svega 57 centi po kvadratu.

Taj list se pozvao na nacrt novo zakona, koji bi uskoro trebalov da bude na javnoj raspravi, i dodaje da berlinska senatorka za urbani razvoj Katrin Lompscher planira da ograniči rast kirija za stanove izgrađene do 2013. godine. Prema njenom predlogu. stanovi izgrađeni nakon 2014. godine biti izuzeti iz ovog pravila.

Iz berlinske gradske uprave nijesu bili dostupni za komentar ovih najava, ali će Gradski senat svakako pripremiti predlog zakona koji će biti poslan gradskom parlamentu do 15. oktobra. Ako sve bude išlo po planu, zakon bi trebalo da stupi na snagu već u januaru 2020.

Berlinska gradska vlast je u junu odlučila da zamrzne najamnine stanova na pet godina, zbog sve češćih pritužbi stanovništva da je njihov nekad cjenovno prihvatljivi grad sada postao preskup za život.

Iako su najamnine u Berlinu, u kojem živi 3,6 miliona stanovnika, porasle, one su i dalje niske u poređenju s Londonom ili Parizom.

Najveći berlinski najmodavac stanova je Deutsche Wohne, s više od 115.000 raspoloživih stanova, dok njegov glavni konkurent Vonovia posjeduje više od 42.000.