Kriza stanarina u Berlinu: Građani glasali da se kompanijama oduzme više od 200.000 stanova

Podijeli

Birači u Berlinu podržali su neobavezujući referendum o prisilnom otkupu stambenih objekata u vlasništvu velikih kompanija za trgovinu nekretnina u glavnom gradu Njemačke usred bijesa javnosti zbog povećanja cijena stanarina.

Predlog je dobio 56 odsto podrške glasača i mogao bi da označi prenos oko 226.000 stanova u javne ruke, ukoliko se usvoji. To uključuje stanove koji pripadaju kompaniji Deutsche Wohnen, koja posjeduje više od 100.000 jedinica u gradu, kao i Vonovia.

Gradski referendum odražava frustraciju zbog stambene nejednakosti koja se primjećuje širom svijeta i koja dokazuje sve veću glavobolju za državne i gradske vlade, piše Bloomberg a prenosi Biznis.rs.

U Berlinu više od 84 odsto stanovnika žive kao podstanari, što naglašava podjelu između ljudi koji se osjećaju istisnutim sa sve skupljeg tržišta iznajmljivanja i onih koji žele da održe grad kao središte koje privlači kompanije, kapital i investicije u stanogradnju. Nejasno je da li će sljedeća lokalna vlada ispuniti ovaj plan, što bi moglo dovesti do dugih pravnih bitaka i milijardi eura u troškovima.

Predlog se odnosi na kompanije za nekretnine koje posjeduju više od 3.000 zasebnih stambenih jedinica za iznajmljivanje. Deutsche Wohnen je rekao da ne očekuje da će doći do eksproprijacije stanova i da bi takav potez bio neustavan.

Glasanje se poklopilo sa izborima za gradsku vladu Berlina, na kojima su socijaldemokrate osvojile više glasova od zelenih – što znači da će dobiti priliku da imenuju sljedećeg gradonačelnika. Kandidat stranke, Franciska Gifej, rekla je da, iako se ishod referenduma mora poštovati, eksproprijacija neće stvoriti nove stanove niti riješiti šire stambeno pitanje.

Međutim, portparol inicijatora referenduma, Rouzbeh Taheri, rekao je da će njegova grupa nastaviti da vrši pritisak na političare da zaista sprovedu tu mjeru. „Ovaj rezultat dao je pitanjima iznajmljivanja i stanovanja novi značaj u Berlinu“, rekao je Taheri novinarima, „Nijedna politička partija to neće moći da zanemari.“

Ipak, daleko je od toga da će vlada djelovati. Prethodni referendum koji je nastojao da popularni, ali relativno mali aerodrom Tegel ostane otvoren, takođe nije promijenio krajnji ishod. Dok su žitelji Berlina glasali za, aerodrom je od tada ipak zatvoren, podsjeća Bloomberg.

Od pada Berlinskog zida prije više od 30 godina, nekada podijeljena prijestonica pretvorila se u naprednu metropolu koja privlači kompanije koje nude visoko plaćene poslove. Stanarine su godinama rasle, a u Berlinu procjenjuju da je gradu potrebno 20.000 novih stanova godišnje za smještaj sve većeg broja stanovnika.

Ali i troškovi nacionalizacije ogromnih količina stanova su takođe problem. Protivnici kažu da bi cijena toga potencijalno iznosila između 29 i 39 milijardi eura, te da bi tolika sredstva prije trebalo staviti na raspolaganje za druge projekte.

Iz kompanije Vonovia je saopšteno da bi, iako je referendum znak da se stambena situacija mora promijeniti, eksproprijacija samo pogoršala stvari. „Ne bi se stvorio nijedan novi stan na tržištu, a ulaganja u modernizaciju bi se zaustavila“, rekao je veliki stanodavac. Vonovia i Deutsche Wohnen ranije ovog mjeseca dogovorile su se da prodaju 14.750 stanova Berlinu u okviru svojih napora da se spoje.