Ekonomski rast usporava širom regiona

Podijeli

Zemlje u regionu javile su o skromnijem ekonomskom rastu u drugom kvartalu ove godine, prvenstvo kao rezultat spoljnih trgovinskih uticaja.

Slovenija je danas javila o rastu BDP-a u drugom tromjesečju od 2,5 posto, pri čemu su se izvoz i uvoz značajno povećali, ali je doprinos spoljne trgovine rastu BDP-a bio negativan.

Rast slovenačkog BDP-a na kvartalnom nivou je najniži od prvog kvartala 2018. i četvrtog kvartala 2015. kada je iznosio 0,1 odsto, javlja Indikator.ba.

Hrvatska ekonomija porasla je u drugom tromjesečju ove godine za 2,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je znatno sporiji rast u odnosu na prethodni kvartal, kada je BDP skočio 3,9 posto.

Rastu su doprinijele domaća potražnja i investicije, ali je doprinos inostrane potražnje bio negativan, saopštio je prije nekoliko dana hrvatski statistički zavod.

Rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u drugom kvartalu ove godine, prema procjeni Narodne banke Srbije, iznosio je 3,1 odsto. Kvartal je, prema NBS-u obilježila manja industrijska proizvodnja koja je bila pod uticajem usporavanja privrednog rasta u Njemačkoj i Italiji, što je izazvalo manju tražnju za proizvodima iz Srbije.

Podaci o rastu Bosne i Hercegovine u drugom kvartalu još nijesu dostupni, baš kao ni u Crnoj Gori, a u prvom kvartalu ove godine rast BiH je usporio na 2,2%, sa 3,0% u prethodnom tromjesečju.

Usporavanje, kako su obrazloženo u pojedinim analizama rezultat je vanjskih trgovinskih uticaja, ali i kašnjenja protoka javnih ualganja usljed neformiranja vlasti.