Kako su uspjeli: Srbija će imati najmanji pad BDP-a u Evropi

Podijeli

Srbija je po ekonomskim pokazateljima imala veoma tešku godinu, ali će je završiti bolje nego što su prognozirale međunarodne financijske institucije na početku krize, ocjena je ekonomskog biltena “Mjesečne analize i trendovi” (MAT) na početku 2021.

Pad srpske ekonomije u 2020. godini pandemije koronavirusa biće tek oko jedan odsto, što je najmanji pad BDP-a u Evropi, ocijenio je urednik MAT-a Ivan Nikolić.

On je za portal Biznis.rs ocijenio da su ti rezultati posljedica izdašnog paketa pomoći Vlade Srbije za suzbijanje negativnih učinaka pandemije, ali i činjenice da je srpska ekonomija ušla u krizu s visokim privrednim rastom, suficitom u budžetu te je i drugu godinu zaredom poljoprivreda ostvarila dobar rezultat.

Vlada Srbije tokom 2020. je kroz više paketa pomoći privredi, posebno malim i srednjim preduzećima, izdvojila više od 5,1 milijardu eura, izjavio je krajem prošle godine ministar finansija Siniša Mali.

Nikolić smatra da je paket mjera Vlade Srbije “bio obilat” i da je odgovarao ekonomskom potencijalu domaće ekonomije.

Ta pomoć od oko 12,7 odsto BDP-a je, po Nikolićevoj ocjeni, bila najveća u regionu – ispod Srbije po pomoći države u suzbijanju negativnih posljedica korona krize bile su i zemlje regije koje su u EU, poput Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Češke i Letonija.

Govoreći o tome kakva će biti ekonomska 2021. godina, stručnjaci sugerišu da je za Srbiju veoma važno da održi visok nivo direktnih stranih investicija.

Ističu činjenicu da je Srbija, uprkos koronakrizi, završila 2020. godinu s oko 2,8 milijardi eura investicija, što je više od 60 odsto ukupnih investicija na području Zapadnog Balkana.

Procjene ekonomskih stručnjaka su da bi se Srbija, ne bude li dodatnih ekonomskih lomova, krajem 2021. mogla vratiti na nivo prije krize.