Kolašin će naredne sezone imati 45 kilometara skijaških staza

Podijeli

Kolašin 1600 će u prvoj fazi, zajedno sa skijalištem Kolašin 1450, ponuditi u sezoni 2020/2021. čak 45 kilometara skijaških staza.

Inače, prošlogodišnje zimske sezone u Crnoj Gori ostvaren je rast broja turista od 33,37 odsto a noćenja 15,83 odsto u odnosu na 2017. godinu. Očekivanja su da će se u ove godine zimskoj turističkoj sezoni ostvariti još bolji rezultati.

Na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore, održanoj u Ski centru Kolašin 1600, Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija (NTO), najavili su, u saradnji s lokalnim vlastima i turističkim kompanijama, intenziviranje promocije Crne Gore na regionalnom i evropskim emitivnim tržištima, posebno na onima s kojima Crna Gora ima dobru avionsku povezanost.

Sezona počinje 14. decembra

Miloš Popović, direktor Skijališta Crne Gore, rekao je da će u skijališnu turističku infrastrukturu do 2022. godine biti uloženo 140 miliona eura.

Predviđena je izgradnja skijališta Kolašin 1600, Žarski, Cmiljača, Štedim i Hajla, te dodatna valorizacija durmitorskog skijališta.

“Kolašin 1600 će u prvoj fazi, zajedno sa skijalištem Kolašin 1450, ponuditi u sezoni 2020/2021. čak 45 kilometara staza”, dodao je Popović.

Kolašin je britanski The Guardian nedavno uvrstio među deset najboljih malih skijališnih resorta u Evropi.

Ove zime, skijalište Kolašin 1600 ponudiće osam kilometara staza i školu skijanja, te restoran, a radiće se i zabavni park.

“Uz podsticaj koji će dati auto-put, ovo područje bit će novi biser crnogorskog turizma”, smatra direktor Skijališta Crne Gore.

Sezona na skijalištima Kolašin i na Žabljaku počeće 14. decembra. Ponuda će biti obogaćena sa šest koncerata regionalnih muzičkih zvijezda.

Sezona će, zavisno od vremenskih uslova, trajati do 1. ili 15. aprila.

“Vrlo je važno da se osigura saobraćajna dostupnost. Putevi prema skijalištima moraju biti prohodni svakog dana od osam ujutro”, istakao je Popović.

On je predložio da se turistička ponuda Kolašina obogati izgradnjom klizališta. Kako bi se osigurali potrebni kadrovi, smatra da je nužno u Srednjoj stručnoj školi u Mojkovcu osnovati smjer žičničara, te specijalistički smjer industrijskog mašinstva na fakultetu u Podgorici.

Zatražio je i da se spusti PDV na žičare na sedam posto, jer su dio javnog prevoza.