Vlasnik Crnogorskog Telekoma preko Microsofta angažuje programere iz Indije

Podijeli

Hrvatski telekom (HT) i njegova ćerka-kompanija Combis, drugi najveći sistemski integrator u Hrvatskoj, otklonili su glavnu prepreku svom rastu na IT tržištu. HT grupa, inače najveći vlasnik Crnogorskog Telekoma, koja godišnje na hrvatskom IT tržištu prihoduje blizu 100 miliona eura, ugovorila je s Microsoftom, globalno najvećom softverskom kompanijom, strateško partnerstvo u području outsourcinga programera.

Microsoft je inicijalno objavio da kroz MS Acceleration Centar HT-u na raspolaganje nudi 4.000 programera i drugih IT stručnjaka u Indiji. U HT-u navode da ukupna brojka može biti daleko veća.

Saša Kramar, član uprave HT-a za poslovne korisnike kaže da žele ubrzati digitalizaciju Hrvatske te time i ekonomski razvoj države.

“Do sada smo digitalizovali više od 30 odsto svih poslovnih subjekata u Hrvatskoj, a u nove tehnologije investirali smo više od 7,5 milijardi kuna, što je vrijednost četiri Pelješka mosta. No, želimo pojačati tempo”, naglašava Kramar, prenosi Poslovni dnevnik.

Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska pojašnjava da će HT zahvaljujući MS Acceleration Centru na raspolaganju imati stručnjake kojih u zemlji nema dovoljno te da će zahvaljujući tome moći ući u IT projekte bilo koje veličine i kompleksnosti. “To HT sada čini jedinstvenim ICT providerom u regionu”, kaže Skoko.

Prema podacima HUP ICT-a, u hrvatskoj IT i telekom industriji lani je bio zaposlen 36.151 stručnjak, a do 2025. samo da bi se nastavio postojeći tempo rasta nedostajaće još 19.000 radnika, uglavnom IT stručnjaka.

Uprkos velikoj potražnji, platama i pogodnostima koje su daleko iznad državnog prosjeka i činjenici da je ICT industrija, mahom softveraši, lani otvorila 9.180 novih radnih mjesta, domaći IT stručnjaci i dalje odlaze u inostranstvo.

Nedostatak programera hronična je prepreka rastu za IT kompanije u Hrvatskoj unazad tri godine. Prvi put je to postalo vidljivo 2016. godine, kada je iz Hrvatske zbog boljih primanja otišlo 1.000 programera više nego što ih je izašlo iz obrazovnog sistema.