Google će vam platiti milion dolara ako hakujete njegove telefone

Podijeli

Google je “udario kontru” Apple-u u platićanju istraživačima koji otkriju hack, grešku, koja omogućava daljinsko upravljanje njegovim pametnim telefonima.

Najavljena u četvrtak, ponuda od milion dolara namijenjena je svima koji mogu dokazati jedinstven napad na Pixel 3 i 4 telefone, pod uslovom da omogućuju stabilni pristup uređaju. Ko pokuša da dobije vrijednu novčanu nagradu, moraće da probije Googleov “siguran element Titan M “. Sličan Apple-ovom “iPhone Secure Elementu”, Titan M je bezbjednosni čip koji radi kao svojevrsni čuvar podataka u uređaju. Taj dio ima specijalni zadatak da odvrati svaki hakerski napad koji pokuša da učita zlonamjerni softver i pristupi podacima u telefonu.

Google nudi i do 1,5 miliona dolara i za hakerske podvige i u ranijim developer verzijama Androida. Nagrade za uspješne upade u tim verzijama biće 50% bonusa. Apple je nešto slično najavio još u avgustu.

“Budući da je [Android] Q tek izašao, to ćemo predstaviti za odabrane naredne verzije Androida”, objasnila je Džesika Lin iz bezbjednosnog tima za Android.

Nagrade do 500.000 dolara su u ponudi i za napade koji rezultiraju krađom podataka i zaobilaznim otključavanjem displeja. “Dobronamjerni hakeri”, kako se zovu hakeri koji to rade zbog nagrade, mogu saznati koliko mogu zaraditi putem Googleove ažurirane stranice Pravila programa Android Security Rewards. Opet, to će biti ograničeno na Pixel telefone s najnovijom verzijom Androida.