5 milijardera koji su najviše uvećali bogatstvo tokom mandata Donalda Trampa

Podijeli

Dana 20. januara 2017. Donald Tramp održao je svoju inauguralni govor, obećavši kako će „Ameriku ponovo napraviti bogatom“. Tri godine od tog dana, Amerika je sigurno postala bogatija a ukupna vrijednost dionica na američkim berzama veća je čak 47%. Ipak, pet najvećih dobitnika su pojedinci, ljudi koji su i prije toga bili izuzetno bogati.

Trojica od njih pet su američki milijarderi. Druga dvojica žive izvan Sjedinjenih Država, a zajedno su im bogatstva narasla za ukupno 219 milijardi dolara otkako je Tramp postao predsjednik.

Da ne bude zabune, ovi tajkuni bili su u prilici da uvećaju svoje bogatstvo bez obzira na to ko je preuzeo vlast tog januarskog ujutro. Njihovi dobici od tada imaju više veze s povoljnim okolnostima na tržištima i pametnim odlukama, nego postupci sadašnjeg predsjednika s kojim su se povremeno i sukobljavali i sarađivali.

Svoje lično bogatstvo najviše je u posljednje 3 godine uvećao Francuz Bernar Arno, koji se vrtoglavo popeo na vrh Forbesove liste najbogatijih. On je od januara 2017. bogatiji za cijelih 74,4 milijarde dolara i ima ukupno 116,5 milijardi. Po bogatstvu je prestigao i osnivača Amazona, Džefa Bezosa (115,5 milijardi) i osnivača Microsofta, Bila Gejsta (110,1 milijardi).

Slijedi lista ostala četiri najveća dobitnika po bogatstvu u posljednje 3 godine, koliko je Tramp na čelu SAD:

2) Džef Bezos, SAD

Povećanje bogatstva od Trampove inauguracije: 46 milijardi dolara

Neto vrijednost bogatstva: 115,6 milijardi

3) Mukeš Ambani, Indija

Povećanje bogatstva od Trampove inauguracije: 39,2 milijardi dolara

Neto vrijednost bogatstva: 61,1 milijardi

4) Stiv Balmer, SAD

Povećanje bogatstva od Trampove inauguracije: 30,7 milijardi dolara

Neto vrijednost bogatstva: 60 milijardi

5) Mark Zakerberg, SAD

Povećanje bogatstva od Trampove inauguracije: 28,9 milijardi dolara

Neto vrijednost bogatstva: 82,2 milijardi

Investitor/Forbes

Comments are closed.