hotel, hotelska soba, hotel room

Kina: Raste prosječna hotelska popunjenost, oporavlja se turizam

Podijeli

Pandemija COVID-19 snažno je udarila na hotelijerski sektor, što je prvo bilo vidljivo u drastičnom padu popunjenosti hotela krajem januara ove godine. Dok je još početkom godine prosječna popunjenost iznosila iznad 60 odsto, ona je sa samom objavom pojave epidemije koronavirusa u samo nekoliko dana smanjila prosječnu popunjenost hotela u Kini na tek nešto iznad 10 odsto, piše portal Seebiz.

Od sredine februara polako se popravljala situacija oko koronavirusa, te je popunjenost polako počela da raste da bi do sredine ovog mjeseca hotelski kapaciteti u Kini dosegli prosječnu popunjenost iznad 20 odsto. Slične podatke je objavio i Fosun turizm, koji upravlja lancem rizort hotela u Kini, a i njihova popunjenost je sa 10 odsto krajem januara sada dosegla gotovo 20 odsto.

Ovaj trend se može uporediti s vremenom epidemije SARS-a iz 2003. godine, kada je prosječna popunjenost hotela širom Kine pala s prosječnih 70 odsto na samo 15 odsto. Na oporavak hotelskog sektora sa tih 15 odsto do prosečnih vrijednosti od prije izbijanja epidemije tada se čekalo oko tri mjeseca.