Veliko interesovanje za moratorijum kredita u Srbiji

Podijeli

Za moratorijum na otplatu obaveza prema bankama odlučilo se 94 odsto građana, saopštilo je Udruženje banaka Srbije (UBS).

Dok je, nepunih šest odsto građana izričito tražilo da nastave sa otplatom.

Mogućnost da privremeno zaustave otplatu obaveza prema bankama naišla je na veliko interesovanje građana Srbije, a isto važi i za privredu, kažu u UBS.
“Vrlo slično su reagovala i preduzeća. Za moratorijum se opredijelilo 92,9 odsto firmi, a 7,1 odsto izjasnilo se da želi i dalje da plaća svoje obaveze. Firme koje su odlučile da nepromijenjeno plaćaju obaveze ka bankama su veće kompanije, tako da one čine oko 30 odsto ukupne kreditne zaduženosti privrede”, izjavio je generalni sekretar UBS Vladimir Vasić, prenosi B92.

Predstavljeni podaci su zbirni, odnosno na nivou čitavog bankarskog sektora. Kada se posmatraju banke pojedinačno procenti variraju, ali ne u većoj mjeri, kažu u UBS. Svakako se može zaključiti da je većina korisnika bankarskih usluga odlučila da primijeni zastoj u otplati obaveza, konstatuje se u saopštenju UBS.

“Iz ove statistike vidimo da su ljudi željeli da budu oprezni i da su smatrali sigurnijim da se odmah opredijele za moratorijum, umjesto da čekaju dalji razvoj situacije. To ne znači da su oni zapali u teškoće sa otplatom svojih obaveza prema bankama, već da su reagovali sa namjerom da spriječe svaki rizik. S obzirom na politiku plata u državnim i javnim službama i uz mjere pomoći za preduzetnike, mala i srednja preduzeća, imamo razloga za optimizam i vjeru da platežna sposobnost neće biti ozbiljnije ugrožena”, dodao je Vasić.

Ukupna suma na koju se odnosi moratorijum iznosi oko dvije milijarde eura, što je podrška bankarskog sektora građanima i privredi da savladaju otežane uslove svakodnevnog života i poslovanja, koji su izazvani epidemijom virusa COVID19.