Nurković: Nema razloga da Kinezi traže dodatni novac za autoput

Podijeli

Kineska kompanija nema nijedan argument da bi tražila dodatni novac za eventualno kašnjenje ili produžetak radova na dionici autoputa, ocijenio je za Radio Crne Gore ministar Osman Nurković. Najavio je da će ovih dana poslati dokumentaciju za dostavljanje ponuda za koncesije na aerodrome. Kaže, ako se obistine prognoze renomiranih agencija sredinom juna bilo bi obnovljeno 22 odsto, a u avgustu čak 50 odsto letova. Potvrdio je da je odložena primjena leks specijalisa za Montenegro erlajns.

I do sada je bilo zahtjeva kineske kompanije, ali je nakon ukrštanja argumenata utvrđeno da su neosnovani pa su traženo povlačili iz procedure, kaže ministar saobraćaja Osman Nurković. Takav ishod očekuje i sada, kada su objavljeno je zahtijevali produžetak roka gradnje i dodatna plaćanja.

“Nadzorni organ objektivno će cijeniti ima li potrebe da se odlože radovi, a što se tiče dodatnog plaćanja radova u ovom trenutku to su spekulacije. Ne sporimo pravo izvođača da dostavi takav zahtjev, ali u ovom trenutku nema niti jednog argumenta da smo napravili neku grešku i dali izvođaču povod da traži neka dodatna sredstva za eventualno kašnjenje ili produženje roka”, poručio je Nurković.

Ugovoreni rok za završetak radova na dionici od Smokovca do Mateševa je 30.septembar i u ovom trenutku nije ni izmjenjen, ni prekoračen. Međutim,kaže Nurković, od Nadzornog organa zavisi hoće li taj rok biti prolongiran.

“Važno je da posljedice, ako bude odlaganja, neće imati ni investitor ni izvođač. U ovoj fazi bilo bi nezahvalno iznositi procjene kada bi mogla biti završen prioritetna dionica”, prokomentarisao je Nurković.

Na trasi autoputa angažovano je hiljadu i 73 radnika od čega 460 kineskih. Nedostaje 400 iz Kine, kaže Nurković.

“Otprilike za mjesec ili mjesec i 10 dana očekujemo kompletiranje radnika na autoputu. Sobzirom na povoljne vremenske prilike očekujem i progres, odnosno intenziviranje radova na trasi”, istakao je ministar saobraćaja.