Njemačka sprema paket od 5 milijardi eura za pomoć pri kupovini novog automobila

Podijeli

Njemačko federalno ministarstvo ekonomije želi povećati kupovinu automobila za pet milijardi eura do kraja godine u sklopu planiranog paketa u borbi protiv ekonomske krize.

Koncept predviđa premje za kupnju električnih automobila, kao i za dizel i benzinske motore, klasificirane prema emisijama, kako prenosi Reuters pozivajući se na dvije osobe upoznate s planovima, prenosi Indikator.

Trebala bi postojati osnovna premija koja se nakon toga doplaćuje zavisno od emisije CO2 gasova. Automobili koji su skuplji od 77.350 eura (bruto popisna cijena) isključeni su iz premije.

Prema planovima ministarstva, osnovna premija od 2.500 eura odnosi se na razred efikasnosti B, koji se postiže s oko tri četvrtine novih automobila. Doplata od 500 eura planirana je za automobile razreda efkasnosti A. Klasa efikasnosti izračunava se na temelju emisije CO2 i težine vozila.

Za priključne hibride, vladini dužnosnici kažu da će biti dodatnih 750 eura, a za čiste električne automobile 1.500 eura.

Plug-in hibridi posebno su česti u službenim automobilima koji su važni za industriju. Na papiru se smatraju klimatski prilagođenim jer mogu voziti električno, ali se to rijetko događa.

Autoindustrija se smatra ključnim sektorom i zato je u središtu vladinog planiranog programa ekonomskih podsticaja.

Čelnici Unije i SPD-a žele u utorak odobriti paket podsticaja u koalicijskom odboru. Prema izvještajima, priča se da ima volumen veći od 80 milijardi eura. Njemačka se suočava s najgorom poslijeratnom recesijom zbog pandemije koronavirusa 2020. godine.