Hrvatska na korak do ukidanja viza za SAD

Podijeli

Građanima Hrvatske mogle bi uskoro biti ukinute vize sa SAD, piše Večernji list. Kako navode, potrebno je da se u septembru izda još 2.000 da bi se to i dogodilo.

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske poslalo je molbu državnim službenicima i ljudima iz bankarskog i poslovnog sektora da podnesu zahtjev za američku vizu. Oni će je gotovo sigurno dobiti i tako pomoći da se stopa odbijenica do kraja septembra spusti ispod tri odsto, što je poslednji uslov koji se mora ispuniti.

Hrvatska je bila nadomak ispunjavanju tog uslova, no pandemija koronavirusa zaustavila je putovanja i broj zahtjeva za vizama smanjila na minimum. Poziv Ministarstva način je da se nadoknadi taj manjak.

Vremena ima malo jer Amerikanci fiskalnu godinu, tokom koje obračunavaju stopu odbijenica, zaključuju s 30. septembrom a uspije li Hrvatska da ispuni posljednji uslov vize se ukidaju sledeće godine.

A da bi se došlo do sad vrlo izglednog cilja, trebalo je zadovoljiti uslove – imati dobre političke odnose te ispuniti tehničke standarde, a to uključuje tehničku opremljenost, dobro funkcionisanje graničnih službi, obradu i dijeljenje bezbjednosnih podataka, pasoši najvišeg standarda, piše list.