Huawei i ZTE će “skupo koštati” Sjedinjene Američke Države

Podijeli

U jeku svjetskih dešavanja i spora između Sjedinjenih Američkih Država i Kine, rasplet velikih IT kompanija i njihovih uloga se ne nazire. Ono što znamo jeste da nije tako jednostavno samo zaustaviti globalne procese koji se dešavaju godinama unazad. Upravo zbog toga, objavljeni su podaci koji pokazuju koliko će finansijski boljeti Sjedinjene Američke Države ako zaista riješe da kompletno iz svojih mreža izbace infrastrukturu kompanija Huawei i ZTE.

Od početka spora između Narodne Republike Kine i Sjedinjenih Američkih Država nameće se pitanje da li su Kinezi stvarno negdje pogriješili, pokušali da vrše globalnu špijunažu, ili se SAD samo boje da Kina može da ima nadmoć u nekim segmentima na globalnom planu. Izgleda da je posrijedi ekonomski interes, i zapravo ništa više od toga.

Podaci saveznih država u SAD-u pokazuju da će za cjelokupnu zamjenu mrežne infrastrukture trebati oko 1,8 milijardi dolara, što je čak i za američke uslove i njihove budžete trenutno previše novca. Pitanje je hoće li ZTE i Huawei zaista biti izbačeni iz američke mrežne infrastrukture, a njihove komponente zamjenje drugim, pouzdanijim. Činjenica je da je Huawei učestvovao u svim djelovima svijeta u izgradnji 5G mreže, i sada nije lako niti jeftino uraditi kompletnu zamjenu, prnosi PCPress.