Započet novi projekat u Luci Bar vrijedan 1,07 miliona eura

Podijeli

„Luka Bar“ AD je kao vodeći partner novog projekta EFINTIS, 22. septembra organizovala prvi onlajn sastanak projektnih partnera. Ovaj 18-mjesečni projekat zvanično je započeo 1. jula 2020. godine, a finansira se iz IPA CBC trilateralnog programa Italija – Albanija – Crna Gora.

Partnerski konzorcijum projekta EFINTIS čine: „Luka Bar“ AD – vodeći partner (MNE), Albanski institut za Transport (ALB), Lučka uprava južnog Jadrana (ITA), Lučka uprava Drač (ALB) i Autonomna agencija za turizam Termoli (ITA). Ukupni budžet EFINTIS projekta je 1.075.500 eura.

– Glavni razlog za pokretanje EFINTIS projekta je sve veća potreba za boljom povezanošću transportnih subjekata u regionu. Imajući u vidu trenutno stanje izazvano širenjem pandemije COVID-19, sada je važnije nego ikad razviti ICT rješenja i uskladiti ih sa standardima i zahtjevima EU. U skladu sa preporukama i zahtjevima, EFINTIS odgovara na rastuću potrebu ICT razvoja – saopšteno je iz Luke Bar.

Glavni rezultat projekta biće četiri pilot akcije, odnosno dva nova ICT alata u lukama Termoli i Lučkoj upravi Drač i dva unaprijeđena lučka sistema (Bar i Bari). Pilot akcije imaju za cilj da demonstriraju mogućnost pronalaženja zajedničkog rješenja vezanog za sigurnu razmjenu podataka u lučkoj zajednici, povezivanjem ICT sistema sa svim relevantnim stejkholderima.

– Ovaj prvi zvanični sastanak predstavljao je priliku da se partneri upoznaju, razgovaraju o svim projektnim aktivnostima, trenutnoj situaciji i očekivanjima i da se dogovore o rokovima, glavnom toku projekta i ostalim tehničkim detaljima. Predstavnici “Luke Bar“ AD u funkciji vodećeg partnera na projektu, su predstavili sve radne pakete projekta, glavna programska pravila za implementaciju projekta kao i plan aktivnosti za naredni period – navedeno je u saopštenju.

Trenutno “Luka Bar” AD ima devet aktivnih međunarodnih projekata, osim projekta EFINTIS još dva projekta se finansiraju iz IPA CBC trilateralnog programa Italija – Albanija – Crna Gora, pet iz Jadransko-jonskog transnacionalnog programa i jedan iz Mediteranskog transnacionalnog programa.