Haos u Apple-ovoj fabrici u Indiji: Nezadovoljni radnici napravili štetu od 7 miliona dolara

Podijeli

Protesti radnika u fabrici iPhonea u Indiji nanijeli su štetu do 7 miliona dolara, javlja Reuters.

Radnici fabrike u vlasništvu tajvanskog Wistrona kažu da im nije plaćeno ono što im je obećano i traže bolje uslove rada.

Times of India prenosi dramatične momente protesta.

“Većina od gotovo 2.000 zaposlenih, koji su izlazili iz objekta nakon što su završili noćnu smjenu, divljali su uništavajući namještaj, montažne jedinice, pa čak i pokušavajući da zapale vozila.”

Times of India piše da su radnici ogorčeni zbog nepoštovanja dogovora o zaradama.

“Iako je diplomiranom inženjeru mjesečno obećavano 21.000 Rs (286 USD), njegova plata smanjena je na 16.000 Rs (218 USD), a nakon toga i na 12 000 Rs (163 USD) posljednjih mjeseci. Mjesečna plata diplomaca koji nijesu inženjeri smanjila se na 8 000 Rs (109 USD)”, javlja ovaj portal.

Neki radnici tvrde da su primali mjesečne plaće od samo 500 Rs (6,80 USD).

Wistron je jedan od najboljih Apple-ovih dobavljača, a iz centrale kompanije u Kupertinu kažu da istražuju ovu fabriku kako bi utvrdio da li je Winstron prekršio Appleove smjernice za dobavljače.

Indija je drugo najveće svjetsko tržište pametnih telefona nakon Kine, ali je izuzetno konkurentno, cjenovno osviješćeno tržište na kojem se Apple borio, zauzevši tek oko 3 odsto tržišta.

Jedan od načina da Apple smanji cijene u Indiji je lokalna izrada telefona, što mu omogućuje da izbjegne indijske uvozne naknade koje su posebno visoke za robu proizvedenu u Kini.

Fabrika Wistron proizvodi Appleov najjeftiniji telefon, iPhone SE.