Osnivači češkog start-upa postali milijarderi, bez pomoći rizičnog kapitala

Podijeli

Iako su investicioni fondovi u Silikonskoj dolini vlasnike mnogih neprofitabilnih startupa preko noći pretvorili u milijardere, osnivači češkog JetBrains-a su to uspjeli bez pomoći rizičnog kapitala.

Startup sa sjedištem u Pragu, čiji je programski jezik prošle godine postao Googleov omiljeni razvojni alat za Android, vrijedan je oko 7 milijardi dolara, prema Bloomberg Indexu milijardera. Ta bi procjena učinila Sergeja Dmitrieva i Valentina Kipiatkova, dvojicu od trojice ruskih osnivača koji su osnovali JetBrains 2000. godine, milijarderima.

Kompanija koja se hvali da je među najvećim poslodavcima programera u Sankt Peterburgu, nije zainteresovana za prikupljanje kapitala usred velike potražnje za tehnološkim kompanijama, prema riječima glavnog izvršnog direktora Maxima Shafirova.

“Vlasnici kapitala pišu svaki drugi dan, a ja se osjećam vrlo nepristojnom, neljubaznom osobom, jer sam prestao odgovarati”, rekao je Shafirov u intervjuu. “Imamo dovoljno resursa da sami ostvarimo svoje ambicije.”

Odsustvo vanjskih investitora znači da JetBrains nije pod pritiskom da prodaje dionice usred trenutnog procvata uvrštavanja na berzi, a decembar je najprometniji za početne javne ponude u SAD-u. Ulaganja rizičnog kapitala u trećem kvartalu dostigli su 36,5 milijardi dolara, najviši nivo u posljednje dvije godine, prema izvještaju CB Insights.

Za razliku od mnogih firmi koje ove godine prodaju udjele, JetBrains već donosi profit. Na putu je ove godine da poveća zaradu prije kamata, poreza, amortizacije i amortizacije za više od 10% na više od 200 miliona dolara, prema Shafirovu.

Nedavni uspjeh proizlazi iz otvorenog programskog jezika Kotlin za operativni sistem Android kompanije Alphabet Inc. Google je 2019. objavio da je Kotlin preferirani jezik najpopularnijeg svjetskog mobilnog operativnog sistema.

Google kaže da preko 60% profesionalnih programera za Android koristi Kotlin, uključujući i sam Google koji ga je koristi i za dizajn svojih aplikacija Maps, Home i Play.

“To je profitabilna privatna kompanija koja, koliko znam, nikad nije privukla vanjsko finansiranje”, rekao je Konstantin Vinogradov, direktor u fondu za rizična finansiranja Runa Capital, koji pomaže u upravljanju imovinom od 420 miliona dolara. “Veliki fondovi bi sigurno iskoristili priliku da kupe udio u JetBrainsu.”

Dmitriev i Kipiatkov zadržavaju kontrolu nad kompaniju, kazao je Shafirov, koji nije želio da otkrije svoj udio. Procjena indeksa milijardera Bloomberga oslanja se na rezultate JetBrains-a za 2019. i vrijednosti sličnih kompanija kojima se javno trguje.

Ciljna publika JetBrainsa je IT sektor, gdje njegovi razvojni alati imaju vjerne korisnike. Čak 9,5 miliona programera koristi softver JetBrains, a 20% njih su korisnici koji plaćaju usluge, rekao je Shafirov.

Među klijentima JetBrainsa su, pored Google-a i giganti popit Citigroupa i Volkswagena.

Glavno JetBrainsovo središte za programiranje je u Sankt Peterburgu, gdje zapošljava skoro polovinu od svojih 1.500 zaposlenih.

Kompanija se sada želi proširiti na šire tržište alata za saradnju na radnom mjestu, a prošle sedmice predstavila je proizvod koji će se takmičiti s Atlassian Corp. i Slack Technologies Inc, koji su ovog mjeseca postigli dogovor za kompaniju Salesforce.com Inc. za posao od 27,7 milijardi dolara.

JetBrains je odlučio da uvede program nazvan Space, nakon što je utvrdio da postojeće mogućnosti ne udovoljavaju zahtjevima njegove rastuće radne snage, kazaobhe Shafirov.

“Nemamo ciljeve za rast prihoda”, rekao je Šafirov. „U osnovi, sve smo to napisali kako bi izrada softvera bila ugodan i kreativan proces. A sada je naša misija proširiti se na druge niše”.

Bloomberg/Investitor