Bil Gejts, Melinda Gejts

Bil i Melinda Gejts dogovorili podjelu imovine od preko 130 milijardi dolara

Podijeli

Nakon 27 godina braka, Bil i Melinda Gejts, kako smo već pisali, podnijeli su u ponedjeljak zahtjev za razvod, rekavši na sudu da je “ovaj brak nepovratno srušen”.

Milijarderski dobročinitelji koji su suosnivači jedne od najvećih svjetskih privatnih dobrotvornih fondacija, Fondacije Bila i Melinde Gejts, rekli su da su postigli dogovor o tome kako će podijeliti svoju imovinu. U svojoj molbi za razvod, bračni par zatražio je od suda da im podijeli zajedničku imovinu, poslovne interese i obaveze kako je navedeno u njihovom ugovoru o razvodu, koji nije objavljen u javnosti.

Prema Forbesu, suosnivač Microsofta četvrti je na ljestvici najbogatijih ljudi na svijetu s neto vrijednošću bogatstva od 130,5 milijardi dolara. Međutim, neto vrijednost Melinde Gejts, koja je 2015. osnovala Pivotal Ventures, investicionu kompaniju usmjerenu na žene i porodice, nije sasvim jasna. Takođe je autor knjige.

Osim toga, Fondacija Bil i Melinda Gejts na kraju 2019. imala je neto imovinu od 43,3 milijarde dolara. Prošle godine, Fondacija je saopštila da će potrošiti 300 miliona dolara na liječenje, otkrivanje bolesti i vakcine u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Od 1994. do 2018. par je poklonio više od 36 milijardi dolara Fondaciji sa sjedištem u Sijetlu. Podjela njihove imovine takođe može uticati na to kako će nastaviti sa svojim filantropskim radom. U zajedničkoj izjavi par je rekao da će nastaviti zajednički rad u Fondaciji, ali nejasno pod kojim pravilima.

U odvojenoj izjavi, Fondacija je saopštila da će par ostati kopredsjedavajući i povjerenici organizacije.

Razvod Gejtsovih dolazi dvije godine nakon razvoda takođe ultrabogate porodice, osnivača Amazona Džefa Bezosa, još jednog vodećeg milijardera i filantropa sa sjedištem u Sijetlu, sa svojom tadašnjom suprugom Mekenzi, pa će se i ova parnica pratiti pod budnim okom.

Mekenzi Skot ponovno se udala nakon razvoda od Bezosa i sada je posvećena vlastitom filantropskom radu, nakon što je dobila 4 odsto udjela u Amazonu vrijednog više od 36 milijardi dolara. Skot je u decembru 2020. kazala da je u četiri prethodna mjeseca bankama hrane i fondovima za pomoć u hitnim slučajevima donirala preko 4,1 milijardu dolara, usred pandemije COVID-19.