JPMorgan Chase

Velike banke postaju još veće

Podijeli

Banke u Sjedinjenim državama su posljednjih godinu dana u velikom talasu spajanja i preuzimanja. Senatori Elizabeth Warren i Sherrod Brown kritikovali su vodeće banke zbog dogovora, pozivajući se na zabrinutost da će niz spajanja naštetiti prosječnim potrošačima i otežati manjim bankama da ostanu konkurentne.

Na kraju prvog tromjesečja 2021. godine, 52 banaka su imale imovinu veću od 50 milijardi dolara, u odnosu na 39 banaka na kraju 2017. godine, prema podacima S&P Global Market Intelligence.

Samo ove godine PNC je kupio BBVA USA Bancshares, posao koji je omogućio PNC-u da postane peta najveća banka u Sjedinjenim Državama po imovini. I Huntington Bancshares se spojio s TCF-om.

U međuvremenu, nekoliko drugih regionalnih bankarskih poslova najavljenih ranije ove godine čeka na odobrenje, uključujući kupovinu M&T banke People’s Uniteda, sticanje Flagstara Bancorpa od strane New York Community Bancorp i spajanje Webstera Financiiala i Sterling Bancorpa.

Kongres je djelimično odgovoran za spajanje banaka

Frenetični ritam bankarskih akvizicija uglavnom je rezultat promjena finansijskih propisa tokom posljednjih nekoliko godina, piše CNN i dodaje da nije slučajno da je došlo do talasa spajanja otkako su zakonodavci 2018. presudili da banke moraju imati imovinu od 250 milijardi dolara, a ne “samo” 50 milijardi dolara, da bi se mogle smatrati sistemski važnim finansijskim institucijama (SIFI).

Trenutno je samo desetak američkih banaka dovoljno velikih da dobiju SIFI oznaku, uključujući JPMorgan Chase, Bank of America, Wells Fargo, Citigroup, Truist, US Bancorp i PNC.

Promjena SIFI-a s 50 na 250 milijardi dolara otvorila je vrata mnogim bankama srednje veličine da kupe rivale, bez straha da će potpasti pod stroži i teži nadzor.

Banke su iskoristile promjenu i počele se pariti. Razlozi za to prilično su očiti: Veće institucije mogu smanjiti troškove i poboljšati efikasnost kako bi povećale dobit.

Pandemija je pokrenula i više poslova. Hitno snižavanje stopa Federalnih rezervi otežalo je bankama zaradu na kreditima, jer su kamate blizu nule – i vjerovatno će tamo ostati u doglednoj budućnosti.

To je vidljivo iz najnovijih kvartalnih rezultata vodećih banaka koji su objavljeni prošle sedmice. Prihod za drugo tromjesečje pao je kod JPMorgan Chase, Bank of America, Citi i BNY Mellon u poređenju s godinom prije.

Nije, međutim, jasno koliko će dugo trajati talas preuzimanja i spajanja banaka. Vrijedno je napomenuti da su najnovije izmjene zakona o bankama u Vašingtonu postignute tokom Trampove administracije i sa Senatom pod kontrolom republikanaca.

Predsjednik Bajden nedavno je snažnom izvršnom naredbom signalizirao da namjerava da pomno preispita odluke svog prethodnika.