pharmaceutical, doctor, medicine

Lista 5 najvećih farmaceutskih kompanija na svijetu

Podijeli

Neke od najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija imale su centralnu ulogu u pandemiji COVID-19 pa ne čudi da su ostvarile rast prihoda i tržišne kapitalizacije.

Zapravo, samo u 2020. godini 50 najvećih svjetskih farmaceutskih kompanija su zajedno ostvarile ogromnih 851 milijardu dolara prihoda, prema podacima koje je prikupio Visual Capitalist.

Koristeći podatke servisa Companies Market Cap, skrojena je lista najvećih farmaceutskih korporacija u svijetu prema tržišnoj kapitalizaciji. Vrijedi napomenuti da ovaj popis uključuje i zdravstvene kompanije koje blisko sarađuju s farmaceutskim proizvođačima, uključujući biotehnologiju, trgovce na malo farmaceutskim proizvodima, kliničke laboratorije itd. Svi su oni enormno zaradili tokom godine.

Evo pet najvećih farmaceutskih kompanija u svijetu u ovom trenutku po tržišnoj kapitalizaciji:

1. Johnson & Johnson
Tržišna vrijednost farmaceutskog i proizvođača proizvoda široke potrošnje iznosi 428,7 milijardi dolara. Oni su razvili treću vakcinu odobrenu za upotrebu u SAD-u i svrstani su na listu najuticajnijih kompanija magazina Time za ovu godinu.

2. Roche
Švajcarski farmaceutski div prednjači u onkologiji, imunologiji, zaraznim bolestima, oftalmologiji i neuronauke. U 2019. godini prodaja Rocheovog farmaceutskog segmenta porasla je za značajnih 16% na 53 milijarde dolara .

3. Pfizer
Uprkos tome što je vodeći proizvođač vakcine protiv COVID-19 u Sjevernoj Americi, Pfizer je na ljestvici skliznuo na treće mjesto. Kompanija je nedavno napravila zamah u poslovanju, posebno u drugom tromjesečju, s prihodima od 19 milijardi dolara, što odražava operativni rast od 86% u odnosu na 2020.

4. Eli Lilly
Eli Lilly napravila je značajan korak ka etabliranju kao lider u farmaceutskoj industriji. S vrijednošću tržišne kapitalizacije od 125 milijardi dolara u 2019. godini, Eli Lilly povećala je vrijednost na 214,9 milijardi dolara, što je značajan rast od 72%.

5. Novartis
Druga najveća farmaceutska kompanija iz Švicarske, Novartis, prepoznatljiv je brend farmaceutske industrije već oko 25 godina. Primarni proizvođač najprepoznatljivijih lijekova na tržištu ostvario je prihod od preko 48 milijardi dolara u 2020, što je povećanje od 3% u odnosu na 2019.