Facebook će u EU zaposliti još 10.000 ljudi

Podijeli

Facebook planira da zaposli 10.000 ljudi u Evropskoj uniji u sljedećih pet godina, u cilju formiranja metaverzuma, novog internetskog svijeta u kojem će korisnici postojati i komunicirati u zajedničkim virtuelnim prostorima, saopšteno je danas iz američke kompanije.

Ovo bi bio značajan korak koji kompanija čini prema konceptu metaverzuma, što je njen šef Mark Zakerberg najavio prije nekoliko mjeseci.

Facebook je u septembru izdvojio 50 miliona dolara za izgradnju metaverzuma, u čije stvaranje su uključene i druge kompanije poput Roblox Corp i proizvođača Fortnitea, Epic Gamesa.

Kompanija je ranije pokrenula test nove aplikacije za rad na daljinu u virtuelnoj stvarnosti (VR) u kojoj korisnici uređaja kompanija Oculus Quest 2 mogu održavati sastanke kroz verzije svojih avatara.

Facebook je u julu saopštio da stvara tim za proizvode koji će raditi na metaverzumu a koji će biti dio Facebook Reality Labs-a, njegove grupe za proširenu i virtuelnu stvarnost.

“Ovo ulaganje (u nova radna mjesta) glas je povjerenja u snagu evropske tehnološke industrije i potencijal evropskih tehnoloških talenata. Stoga je Evropa veoma važna za Facebook”, saopštila je kompanija.

Comments are closed.