ECB će podići kamatne stope tek 2024, analitičari upozoravaju: Postoje rizici da se to desi i ranije

Podijeli

Evropska centralna banka (ECB) biće jedna od posljednjih velikih centralnih banaka u Crnoj Gori koja će povisiti kamatne stope nakon pandemije COVID-19, prema Reutersovoj anketi ekonomista, koji, međutim, kažu da postoji rizik da do toga dođe i ranije.

Iako je ECB rekla da je nedavni skok inflacije prolaznog karaktera i jasno naznačila da nema zaoštravanja kamatne politike, finansijska tržišta povećavaju kamate sljedeće godine.

“Naša osnovna prognoza je da ECB održi kamate do 2024, na osnovu naše procjene da je inflacija prolazna, a očekivanja su i da će je ECB i dalje smatrati takvom”, rekao je Bas van Geffen, viši makro-strateg u Rabobanku.

Ali, kako je dodao, u pozadini veće neizvjesnosti zbog inflacije, to donosi rizike. “Međutim, trenutno smatramo da su najave povećanja kamata već sljedeće godine pretjerane.”

Reutersov konsenzus u anketi od 18. do 21. oktobra ukazao je na to da stope neće rasti do kraja 2023, ali gotovo 90% ekonomista koji su odgovorili na dodatno pitanje, njih 35 od 40, reklo je da postoje rizici da se to desi i ranije.