satellite, internet, orbite

Ciljna grupa – ostrva i brodovi: Maskov internet stigao u Hrvatsku

Podijeli

Starlink, divizija SpaceX-a u dijelimičnom vlasništvu najbogatijeg čovjeka na svijetu, Ilona Maska, službeno je počela da nudi pristup internetu putem satelita u Hrvatskoj, javljaju zagrebački mediji.

Do kraja godine pristup internetu biće dostupan građanima koji žive na ostrvima ili na jadranskoj obali, u Gorskom kotaru i u Slavoniji. Zagreb i ostatak Hrvatske dobiće pristup Starlinku početkom 2022. godine.

Cijene će biti veće za građane Hrvatske nego za Amerikance, piše Jutarnju list. Mjesečna pretplata iznosiće 106 eura, dok će se za hardver (antena, WI-FI…) izdvojiti 535 eura i 86 eura za dostavu. Starlink će u početku svojim korisnicima u Hrvatskoj nuditi brzine veze između 50 i 150 Mbps, no iz kompanije obećavaju da će se brzine povećati.

Kako ocjenjuje Jutarnji, takvim cijenama Starlink neće privući puno ljudi, jer su usluge kompanije skupe u odnosu na konkurenciju.

Međutim, Starlink ima veliku prednost u odnosu na druge pružatelje pristupa internetu. Budući da je njegova tehnologija bazirana na satelitima, može ponuditi pristup Internetu ljudima i kompanijama koje se nalaze na mjestima gdje, bilo zbog male populacije ili geografskih karakteristika, drugi pružaoci pristupa internetu nijesu prisutni. Kako prenosi Jutarnji, Starlink u Hrvatskoj ciljaće uglavnom na ljude na ostrva i brodove.

Kako je vidljivo na stranicama Starlinka, satelitski internet u Sloveniji biće dostupan jednom u 2022. Kompanija već prima prijave od Slovenaca koji bi željeli imati pristup Starlinku, navodi siol.net.