Rajko Milić, iphone 13 Pro, Apple

Zaustavljena proizvodnja iPhone-ova

Podijeli

Ni Apple nije imun na nestašice komponenti koje muče mnoge proizvođače hardvera.

Prema insiderskim informacijama kojima raspolaže Nikkei Asia, Apple ima velikih briga uoči sezone božićnih i novogodišnjih praznika zbog nestašica komponenti pa je čak privremeno morao zaustaviti produkciju iPhone 13 telefona.

Apple je zaustavio proizvodnju iPhoneova i iPadova u novembru ove godine u kineskim fabrikama, a kao razloge se navode problemi s dobavljačima ali i restrikcije u snabdijevanju energijom u Kini.

Apple je prema brojnim izvještajima već promašio zacrtani cilj o proizvodnji 230 miliona iPhoneova ove godine zbog velikih problema s isporukama komponenti od strane dobavljača tokom 2021. godine.

Produkcija iPhone 13 modela je u septembru i oktobru bila za 20 odsto manja od Appleovih ciljeva, a problemi su uticali i na starije modele zbog smanjene brzine proizvodnje u mnogim fabrikama.

Obzirom da Apple očekuje velike potražnje uoči, tokom i nakon praznika te je predvidio znatno povećanje prodaje u tom periodu, nestašice hardvera bi mu mogle uveliko pokvariti planove a za sada se niko ne usudi da iznese predviđanja kada bi se situacija mogla normalizovati.

Vidi/Investitor