Swissôtel Resort Kolašin, Accor, Kolašin 1600

Program ekonomskog državljanstva: Većina investitora želi da gradi hotele na sjeveru

Podijeli

Program ekonomskog državljanstva koji je počeo 2020. godine produžen je još ovu godinu, i tu odluku Rade Ljumović, direktor kancelarije Henley & Partners Montenegro, smatra dobrom i ispravnom.

“Nakon stotinjak predatih aplikacija u 2020. prošle godine interes za naš program izuzetno je zaživio, o čemu svjedoči više od 600 aplikacija predatih od strane tri akreditovana agenta u 2021. godini. Tih, do sada, ukupno 700 aplikacija predstavlja potencijal od preko 300 miliona eura, od čega je jedan značajan dio već u finansijskom sistemu Crne Gore”, kazao je za Pobjedu Ljumović dodajući da je trenutno, od tog novca, oko 160 miliona eura na escrow računima kod crnogorskih banaka, koje čekaju na konačna odobrenja za aplikante koji prođu sve provjere.

Prema njegovim podacima, oko 75 odsto aplikanata bira sjever, a 25 odsto jug Crne Gore.

“Do sada su svi izlistani projekti u koje je moguće ulagati bili vezani za oblast turizma i potpadaju pod hotele visoke kategorije sa četiri ili pet zvjezdica. Na nama je da ih kao društvo prihvatimo, ponudimo dodatne mogućnosti za investicije, zadržimo. Takve aplikante bi svaka država svijeta željela za svoje državljane i sugrađane i u tome i jeste suština ovakvih programa, da to ne bude jedna transakcija, iako je i ona, kao što ste vidjeli, veoma značajna, nego da se efekti ovog programa multiplikuju”, tvrdi Ljumović.

Henley & Partners je svjetski lider u oblasti programa za sticanje prebivališta i državljanstva putem ulaganja. Kompanija je integrisana do visokog nivoa i kvalifikovani profesionalci rade u 35 kancelarija širom svijeta.

“Dakle, mi, tek sada Crnu Goru stavljamo na mapu industrije, a u ovakvim programima potrebno je značajno vrijeme i ozbiljan marketing na svjetskom nivou, da se zainteresovanim aplikantima predstavi određeni potencijal. A naravno da kada to uspješno uradite, Crna Gora, sa svojom prirodom, položajem, ljudima, projektima, sama za sebe ima dovoljno jak magnetizam da privuče najkvalitetnije ulagače”, tvrdi Ljumović.

Program je, po njegovim riječima, počeo “nezgodne“ 2020. godine kada je počela pandemija i zaista je trebalo mnogo napora i strpljenja svim akterima da se uhodaju i da vidimo kako jedan ovako kompleksan sistem može da uspješno funcioniše.

“Ne zaboravite da u cijelom procesu aktivnu i važnu ulogu imaju, pored niza institucija Vlade, sa ključnom ulogom Agencije za investicije i Ministarstva unutrašnjih poslova, još i akreditovani agenti za posredovanje, kao što je Henley & Partners, zatim agenti za provjeru međunarodne podobnosti aplikanata, specijalizovane kompanije iz Kanade i Velike Britanije, a nadalje, odobreni razvojni projekti, banke, advokati, notari, prevodioci, čitav jedan niz učesnika u procesu”, ističe Ljumović.

Objašnjava da su uslovi za aplikante slični, ali da ima promjena.

“Što se promjena tiče, one su uglavnom vezane za činjenicu da je aplikantima sada neophodno da, pored dosadašnjih osnovnih kriterijuma, koji su podrazumijevali donaciju od 100.000 eura, namijenjenu za razvoj manje razvijenih područja na sjeveru i investiciju od minimum 250.000 eura u projekte na sjeveru ili minimum 450.000 u projekte na jugu, dodatno doniraju još 100.000 eura koji će biti namijenjeni Fondu za inovacije. Postoje određena pojednostavljenja u samom procesu, što smatram veoma pozitivnim i što bi trebalo da doprinese operativnosti”, ističe Ljumović dodajući da ima još jedna promjena, a tiče se usklađivanja sa našom legislativom.

“Ranije to nije bilo moguće, sada je omogućeno da apliciraju i vanbračni parovi, kao i životni partneri istog pola. U svakom slučaju, važno je da je ključni element kvaliteta programa, tj. postupak provjere međunarodne podobnosti kandidata (sveobuhvatni due dilligence) ostao nepromijenjen. I nadalje se naš dio posla, kao akreditovanog agenta za posredovanje, odnosi na promociju programa u čitavom svijetu i podršku aplikantima da prikupe neophodnu dokumentaciju, i naravno, dijeljenje svih relevantnih informacija sa njima, kako vezano za mogućnosti ulaganja, tako i onih opštih, vezanih za proces pridruživanja EU, ekonomsku i političku situaciju u zemlji i slično”, naglašava Ljumović.

Procesne kancelarije Henley & Partners koje se nalaze u Hong Kongu, Singapuru, Dubaiju, Kejptaunu, Cirihu, Londonu i Montrealu su prve adrese kod kojih naši aplikanti dolaze i od kojih saznaju preliminarne informacije o programima u svijetu.

Provjere

“Nakon toga, radimo našu internu provjeru podobnosti aplikanta (due dilligence), tj. na taj način provjeravamo da li se taj potencijalni aplikant uopšte kvalifikuje da radi sa nama. Onda ide dio u kome klijenti, ako se odluče za Crnu Goru, prikupljaju obimnu dokumentaciju, koju je propisala država, koja pored uobičajenih dokumenata uključuje i uvjerenja o nekažnjavanju iz svih država u kojima su aplikant i njegova porodica boravili, kao i kompletne finansijske iskaze, koji omogućavaju uvid u izvor bogatstva (tzv. source of wealth), tj. koji su finansijski tokovi novca aplikanta”, objašnjava sagovornik Pobjede.

Paralelno ide, nastavlja, i odabir projekta u koji aplikant želi da investira, zatim još jedna provjera njegovog novca od strane crnogorske banke, pri uplati sredstava na escrow račune.

“Kad zajedno sa aplikantom pribavimo sve potvrde, ugovore, dokumentaciju i dokaze o uplatama, mi, kao akreditovani agent, predajemo njegovu aplikaciju Agenciji za investicije Crne Gore. Većina naših aplikanata su porodični ljudi koji apliciraju sa supružnikom i djecom. Tada počinje interni postupak države, koji uključuje preliminarnu analizu od strane same Agencije, zatim oficijelni postupak provjere međunarodne podobnosti kandidata (sveobuhvatni due dilligence), koji za račun države rade svjetski poznate kompanije, specijalizovane u ovoj oblasti Exiger iz Kanade i S-RM iz Velike Britanije, koje su dobile licencu u Crnoj Gori za ove poslove”, kaže Ljumović.

Ova analiza traje minimum mjesec dana i ako je nalaz negativan, aplikacija se automatski odbija.

“Ako je nalaz agenta u redu, tek se onda aplikacija kvalifikuje da je pregledaju nadležni državni organi, na čelu, naravno, sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Crne Gore. Dakle, jedan sveobuhvatan i detaljan proces provjere, sve sa ciljem da zaista aplikanti koji su to zavrijedili dobiju pravo na crnogorski pasoš”, objasnio je Ljumović.

Reagovanje iz EU koji smatraju da nije dobro što smo program produžili objašnjava time što oni smatraju da aplikanti mogu da naprave nešto loše, unesu prljav novac, žargonski rečeno, operu ga kroz ovakve programe…

“Koncept investicionih migracija je decenijama prisutan, između ostaloga i u državama EU. Mislim da, ako razmotrite do sada navedene činjenice, sigurno da ima smisla reći da je nivo provjera koje se sprovode po programu u Crnoj Gori izuzetno visok. Ako dodatno istražujete, pa u samoj EU uporedite brojeve državljanstava koja se dobiju uobičajenim rutama tipa vjenčanje, spajanje porodice, porodični korijeni, dugogodišnje boravište, dakle, dobijenih bez ovako sofisticiranih provjera, primijetićete da je broj dobijenih ekonomskih pasoša zanemarljiv”, smatra Ljumović.

Iskustva

Ključ je, dakle, po njegovim riječima, u adekvatnom, robustno postavljenom sistemu, stalnoj edukaciji, objašnjavanju, konstantnom poboljšavanu procesa i poštovanju procedura.

“Uvijek smo spremni da podijelimo naša znanja i iskustva, nama je u interesu da zajednički napravimo sisteme i procese koji svima mogu reći: „Mi smo zbilja uradili maksimum. Da li smatrate da možemo još nešto bolje? Implementiraćemo i to“. Kao i u svemu, mora postojati dijalog. Pratićemo u godinama pred nama, ali tema investicionih migracija nije tu na kratak rok”, poručuje Ljumović.

Kroz profesionalnu karijeru nije našao mnogo sličnih primjera, gdje se može reći da je potencijalno u pitanju win-win-win situacija.

“Stoga sam veoma optimističan da ćemo i ove godine, ukoliko samo procesuiranje aplikacija bude efikasno, napraviti uspjeh. Uz pažljivu implementaciju i ozbiljan fokus, ovdje svako može da bude pobjednik. Idealno za Crnu Goru, zar ne”, poručio je na kraju Ljumović.

U programu i ozbiljna imena iz svijeta IT industrije

Najveći broj aplikanata, po riječima Ljumovića, dolazi iz Rusije, SAD, Kine, Južne Afrike i sa Srednjeg istoka.

“U top pet industrija koje apliciraju kod Henley & Partners su vlasnici biznisa, preduzetnici, finansijski stručnjaci, IT stručnjaci i specijalisti, tipa doktora medicine. Vezano za iskustva naše kompanije u Crnoj Gori, milijarderi čine nekoliko procenata aplikanata, 15 odsto čine oni čije je bogatstvo iznad 30 miliona eura, a 35 odsto oni koji imaju pet do 30 miliona eura”, kazao je Ljumović koji misli da je posebno interesantno da postoje ozbiljna imena iz svijeta IT industrije, svjetski prepoznata, koja će, nada se, uskoro, kroz ovaj program postati crnogorski državljani.