Svaki treći Njemac prestaje da vozi auto, skupo gorivo najčešči razlog

Podijeli

Nešto više od trećine njemačkih vozača planira da ostavi automobil kod kuće zbog enormnog skoka cijena goriva na pumpama, prenosi agencija Dpa.

Analiza YouGova otkrila je da to radi već 22,9 odsto vozača, dok ih još 12 procenata namjerava da ubuduće manje vozi.

Kako prenosi njemačka agencija, novac je tu glavni faktor: 49 odsto ispitanika izjavilo je da želi da “skine nogu s gasa” kako bi “uštedjeli novac”. Za njih 16 odsto je očuvanje životne sredine razlog za takvu odluku, dok 14,9 procenata Njemaca želi da se više posvete vježbanju.

Prema rezltatima istraživanja, tri četvrtine ispitanika kaže da u izvjesnoj mjeri zavise od svog automobila, djelimično zbog nedostatka opcija u javnom transportu. Oko polovine vozača koristi auto najmanje pet puta nedjeljno.

Rat u Ukrajini donio je skok cijena goriva do neslućenih nivoa u Njemačkoj, podsjeća agencija, jer benzin trenutno košta prosječno 2,09 eura za litar a dizel gorivo je 2,16 eura, prema podacima automobilskog udruženja ADAC.

Vozači sa manje skrupula mogli bi se čak okrenuti drugačijoj taktici kako bi smanjili izdatke za gorivo: krađi.

“Može se pretpostaviti da će krađe učestati”, kazao je portparol Federalne asocijacije BGL za dpa. “Međutim, ne obavještavaju nas o svakom slučaju jer se i rjetko prijavljuju takve krađe”, kazao je on.