Milojko Spajić

“Novina koju nijedna država nije sprovela”: Spajić ima ideju kako da spoji kriptosvijet sa realnom ekonomijom

Podijeli

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je u emisiji “Načisto” na TV Vijesti da želi da u Crnoj Gori napravi Arbitražni sud za pametne ugovore, koji bi bio internacionalnog karaktera. Kako je objasnio, taj sud bi prvi put povezivao svijet kriptovaluta i realni svijet.

“To je novina koju nijedna država nije sprovela, nijedna nije ni razmišljala o tome. Ta ideja je izvan svih ideja koje postoje u svijetu”, istakao je Spajić, objašnjavajući da blokčejn omogućava transakciju i komunikaciju bez posrednika.

Ukoliko bi ta ideja prošla, Spajić navodi da postoji šansa da neke kompanije dođu u Crnu Goru.

“Kod nas 1.000 zaposlenja sa prosječnom platom od 3.000 do 4.000 eura bi napravilo revoluciju na tržištu rada. Ja već imam neku projekciju da bi oko 10.000 ljudi moglo direktno da bude zaposleno u ovoj industriji”, tvrdi Spajić.

On dalje navodi da bi sva priča mogla da bude opipljiva odmah, ukoliko osvojimo ovakve zakone.

“Odmah će početi da dolaze ljudi”, tvrdi Spajić.

U Crnoj Gori, dodaje, dvije industrije drže ekonomiju.

“To je turizam nekih 20 odsto i energetiku isto nekih 20 odsto. Mi prvi put radimo na nečemu što nije direktno vezano za naše prirodne resurse, nego je vezano za najbitnije-ljudski resurs. Mi želimo da razvijemo naše ljude i da oni budu nosoici rasta Crne Gore, da svojom pameću, inovativnošću proizvode BDP. Hoću da to bude kao u Švajcarskoj”, istako je Spajić, dodajući da je ovo šansa za diversifikaciju ekonomije.

Ne zanima ga do kad će biti ministar.

“Dok budem radio kao ministar, radiću 100.000 posto svojih mogućnosti i daću sve od sebe da napravim dobru bazu. Želim da ovo bude nadpolitička tema”, kazao je Spajić, prenio je CdM.