Bokan: Privredu privrednicima, politiku političarima

Podijeli

Predsjednik kompanije Voli Dragan Bokan smatra da privreda treba da ostane nepodijeljena u uslovima političkih turbulencija.

„Privreda treba da ostane privrednicima, a politika političarima i to je dobitna kombinacija za cijelu Crnu Goru. Privreda šalje poruku da joj je neophodan jak poslovni ambijent kako bi se razvijala i svojim poslovanjem izlazila van granica“, kazao je Bokan na panel diskusiji o aktuelnom ekonomskom i društvenom trenutku u Crnoj Gori, koja je organizovana povodom Dana Privrede komore (PKCG).

On je istakao neophodnost intenzivnije saradnje sa izvršnom vlašću i nevladinim sektorom na demokratizaciji društva i izgradnji povoljnijeg ambijenta za razvoj privrede i investicije.

Bokan vidi neiskorišćen potencijal u turizmu za dodatni razvoj proizvodnih i drugih privrednih kapaciteta, saopšteno je iz PKCG nakon panela.

Prema njegovim riječima, potrebno je kreirati ekonomske strategije koje se neće mijenjati pod uticajem političkih promjena, a koje će doprinijeti jačanju proizvodnih djelatnosti kroz subvencije tokom prvih pet godina poslovanja.

On je naglasio veliki značaj jačanja kadrovske baze u kompanijama, saobraćajne infrastrukture, ali i pozvao sve profitabilne privredne subjekte da disperzuju biznise ulaganjem u agrar, slijedeći primjer Volija koji je za kratko vrijeme postao, kako kaže, najveći poljopriovredni proizvođač.

Goranović: Proizvodnja i dalje kaska, zavisimo od uvoza

Izvršni direktor Industrije mesa „Goranović“, Đorđije Goranović, istakao je da je ekonomska struktura u Crnoj Gori nepovoljna jer smo jako zavisni od uvoza koji je pokriven izvozom sa svega 15 odsto.

„Nijesam siguran da se dovoljno radilo na stvaranju povoljnog ambijenta za generisanje razvoja proizvođačkih kapaciteta u Crnoj Gori. Da bi se sektori razvijali neophodne su strategije i ključna je podrška Vlade, kako bi se ostvario dinamičan razvoj ekonomije i ublažili efekti kriza na privrednike“, ocijenio je Goranović.

Goranović je dodao da bi jasno definisane strategije razvoja proizvodnje generisale nova radna mjesta, sigurnost u snabdijevanju i kreiranju robnih rezervi.

On je ocijenio da Crna Gora ima dovoljno kapaciteta za biljnu i proizvodnju mesa, kao i da treba iskoristiti potencijale solarne energije kao podsticaj primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, po uzoru na EU.

Goranović je, kako je saopšteno, pozvao donosioce odluka da što hitnije sagledaju sektorske izazove u crnogorskoj privredi kako bi se brzo reagovalo i očuvala ekonomska supstanca.

On smatra da je neophodno je raditi na konkurentnosti na nivou cijele države, koja će se odraziti i na konkurenost pojedinačnih proizvoda.

U saopštenju PKCG se navodi da su panelisti tokom diskusije ukazali na važnost Privredne komore za sveukupni ekonomski napredak, te da je neophodno da se njen glas u budućnosti jače čuje.

„Ocijenjeno je da krovna poslovna asocijacija u budućnosti treba da bude prva adresa za strane investitore, te ključan partner u realizaciji projekata kojima može da doprinese stručnim predlozima“, navodi se u saopštenju.