netflix, television, tv set

Plati manje ali gledaj i reklame: Netflix u pokušaju oporavka uvodi jeftiniji paket

Podijeli

Netflix je najavio uvođenje mjesečnog plana potkrijepljenog reklamama, a upućeni su britanskim medijima otkrili cijenu jeftinijeg paketa te kako će implementacija izgledati u praksi.

Izvršni direktor popularnog striming servisa koji je dostupan i u Crnoj Gori, Red Hastings, otkrio je prošle nedjelje da je platforma službeno otvorena za reklame koje će omogućiti jeftiniju pretplatu.

Prema upućenima, novi jeftiniji plan koštaće 5,49 britanskih funti mjesečno u Ujedinjenom Kraljevstvu, upola manje od sadašnjeg standardnog plana, koji u Sjedinjenim Državama košta 9,99 funti ili 15,49 dolara.

Cijena se može neznatno razlikovati od tržišta do tržišta, ali sasvim je izvjesno da će svaki dio svijeta dobiti jeftiniju varijantu usluge podržanu reklamama, kao i da će biti upola jeftinija od standardnog paketa. Cijena novog paketa u regionu najvjerovatnije će biti 5,49 eura.

Analitičar Majkl Pater potvrdio je ovu informaciju i otkrio kako bi implementacija ovih promjena mogla izgledati u praksi.

„Netflix će najvjerovatnije uvesti četiri reklamne pauze od po dva minuta. Jedan prije projekcije i još tri u 12, 24. i 36. minutu emitovanja“, objašnjava.

Insajder Tami Parker iz GlobalData smatra da će Netflix slijediti primjer HBO Maksa.

„HBO Max nudi mjesečni popust od pet dolara za verziju oglasa. Sasvim je izvjesno da će Netflix slijediti isti model“, istakao je Parker.

U intervjuu s investitorima Netflix je priznao da je počeo da gubi kupce prvi put u 10 godina. Obraćajući se investitorima, izvršni direktor kompanije priznao je da je na stolu jeftiniji plan podržan reklamama, dodajući da je ovo odlična opcija za korisnike „koji žele nižu cijenu i tolerantni su na oglašavanje“.

Nedavno je objavljena studija koja pokazuje da Netflix ne raste na tržištima s nižim prihodima, pa je ovaj potez, prema mišljenju analitičara, potpuno očekivan, prenose agencije.