Amerikanci povećali potrošnju i umanjili strah da će ekonomija pasti u recesiju

Podijeli

Potrošnja stanovništva u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) snažno je porasla u aprilu uprkos visokoj inflaciji, umanjujući strahovanja da će ekonomija skliznuti u recesiju.

Promet u trgovini na malo je u aprilu porastao 0,9 odsto, objavilo je američko Ministarstvo trgovine.

Podaci za mart su revidirani naviše i pokazuju rast maloprodaje od 1,4 odsto umjesto 0,7 odsto, koliko je ranije objavljeno, prenosi Tanjug.

Aprilski rast maloprodaje, koji je rezultat kako jake tražnje tako i većih cijena, bio je u skladu sa očekivanjima ekonomista koje je anketirao Reuters.

Podatak o prometu u maloprodaji odnosi se uglavnom na prodaju robe i nije prilagođen stopi inflaciji, koja je, čini se, u aprilu dostigla vrhunac.

S rastom prodaje na malo predvodile su auto-kuće, čiji se promet oporavio 2,2 odsto, nakon pada od 1,6 odsto u martu. To je kompenzovalo pad prometa na benzinskim stanicama od 2,7 odsto. Cijene goriva na pumpama su se prošlog mjeseca povukle sa rekordnih nivoa.

Rast plata, podstaknut borbom kompanija za deficitarne radnike, i značajan ušteđeni novac koji su domaćinstva akumuirala tokom kovid pandemije, podržavaju potrošnju stranovništva, a potrošači takođe sve više koriste i kreditne kartice za plaćanja.

“S obzirom na ovu demonstraciju snage potrošača, špekulacije da je američka ekonomija u opasnosti da uskoro zaroni u recesiju izgledaju veoma pogrešno“, ocijenili su analitičari.

Promet u barovima i restoranima, jedinoj kategoriji iz sektora usluga u izveštaju o maloprodaji, porastao je dva odsto. Prodaja u prodavnicama odjeće bila je veća 0,8 odsto, a prodaja na internetu 2,1 odsto.