Željezara Toščelik, dritan abazović, miodrag daka davidović, vlada crne gore

Davidović naredne sedmice preuzima Željezaru

Podijeli

Naredne sedmice se očekuje da zainteresovani investitor Miodrag Davidović u skladu sa svojim biznis planom pokuša izvršiti obaveze prema turskoj kompaniji čime bi i preuzeo Željezaru, saopštio je premijer Dritan Abazović.

Time bi se završila kriza koja je kulminirala kasno sinoć, kada su se radnici fabrike popeli na upravu zgradu Željezare i zaprijetili da će skočiti, ako se hitno ne riješi sudbina kompanije.

Vlada Crne Gore će, prema riječima Abazovića “dobronamjerno posredovati u čitavom procesu iz razloga što je za državu Željezara i radnici izuzetno važni i mi ih nećemo ostaviti na cjedilu”, istakao je predsjednik Vlade u izjavi za medije, nakon sastanka s predstavnicima nikšićke fabrike, Davidovićem, ministrima finansija i ekonomskog razvoja i turizma Aleksandrom Damjanovićem i Goranom Đurovićem.

Predstavnik radnika Ivan Vujović potvrdio je da su dobili uvjerenja da će do srijede biti isplaćen novac turskom investitoru, te da se nadaju da će se vratiti u proizvodne pogone. O prestanku štrajka, kako je kazao, razgovaraće sa kolegama kada se vrati u Nikšić.

Abazović je rekao da “navijaju da se proizvodnja vrati i da se okrenu pozitivni ekonomski trendovi u Crnoj Gori”.

“Ponovili smo i uspjeli da objasnimo da će gospodin Davidović u toku sedmice pred nama pokušati da izvrši obaveze prema turskoj firmi i otvori prozor za preuzimanje kompanije. Država posreduje sa dobrom namjerom iz razloga jer je Željezara od izuzetnog značaja, kao i njeni radnici. Navijamo da se investitori koji rade na dobar način pomognu. Biće potrebno vremena, par administrativnih peripetija. Činimo sve što možemo u dinamici koja je brza, iako percepcija radnika nekad nije takva. Ali idemo ka rješenju”, dodao je Abazović.

Turski Toščelik, aktuelni vlasnik Željezare, tražio je ranije 25 miliona kako bi prodao fabriku i povukao se iz upravljanja, 10 godina nakon što je kupio za nešto više od 15 miliona eura.