Vladimir Lučić

“Nijesu potrebna dodatna zaduživanja”: Telekom Srbija bilježi rast prihoda od 17 odsto

Podijeli

Generalni direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić iskazao je “izuzetno zadovoljstvo” rezultatima poslovanja te kompanije u prvoj polovini godine i istakao da je zabilježen dalji rast prihoda i dobiti.

Za TV Bloomberg Adria, on je izjavio da je u pružanju televizijskih usluga rast prihoda u odnosu na isti period prošle godine 64 odsto, a u internet uslugama rast je 34 procenata, prenosi Politika.

Telekom Srbija je i vlasnik crnogorskog Mtela, čiji je dugogodišnji direktor takođe bio Lučić.

Prema njegovim riječima, rast je napravljen usljed povećanja broja korisnika, ali i zbog spajanja svih manjih kablovskih operatera „pod jedan krov“. Naveo je i da je rast prihoda u mobilnoj telefoniji 10 odsto.

„Sve ovo doprinijelo je da ukupan rast prihoda Telekoma Srbija u ovoj godini, u odnosu na prošlu, bude veći od 17 procenata. Sada je jasno da će se ostvariti cilj koji smo sebi postavili, da Telekom na tržištu Srbije prvi put u istoriji ima godišnji prihod veći od milijardu eura, a van Srbije veći od 500 miliona eura”, naglasio je Lučić.

On je naveo da je EBITDA Telekoma porasla za više od 30 odsto i ocijenio da to govori da prihodi rastu brže nego troškovi. Kao ključno je istakao da je najveći investicioni ciklus Telekoma već realizovan, u šta, kako kaže, spadaju preuzimanje malih operatera širom Srbije, izgradnja optičke mreže kakve nema u regionu i kupovina najboljih sportskih sadržaja.

„Kompaniji više nijesu potrebna dodatna zaduživanja, a obezbijeđeno je da prihodi i profitabilnost u narednim godinama nastave snažan rast. Od krupnijih poslova preostalo je da dovršimo izgradnju optičke infrastrukture, mada je to u najvećoj mjeri već obavljeno, i da investiramo u 5G mrežu koja će korisnicima, kako u biznisu, tako i građanima, obezbijediti najbrži internet”, najavio je Lučić.

Dodao je da će biti nastavljena ulaganja u sopstvenu produkciju najkvalitetnijih sadržaja, od najboljih filmova i serija preko dokumentarnih programa do nacionalnog sporta.

„Telekom je ove godine istovremeno smanjio ukupne troškove poslovanja. To je napravljeno u značajnoj mjeri zahvaljujući centralizaciji kompanijskih nabavki, u okviru ekskluzivne saradnje sa Vodafonom, najvećom evropskom kompanijom u oblasti telekomunikacija“, otkrio je Lučić.