Zgrade, zgrada, stanovi, stambeni blok, City kvart Podgorica, stambeni kvart

Pale cijene građevinskog materijala: Nekretnine će do kraja godine pojeftiniti do 10 odsto

Podijeli

Cijena gvožđa, čelika i drvne građe posljednjih mjeseci pada na svjetskom tržištu. Taj trend prati i cijena bakra, koji je najjeftiniji u posljednjih 17 mjeseci. To je doprinijelo stabilizaciji cijena nekretnina, koje će, prema očekivanjima naših sagovornika, pasti 10 odsto, ali još ne znamo da li će doći do pojeftinjenja novogradnje u skorije jer je sezona odmora, pa investitori tek treba da se ,,preračunaju“.

Cijene na berzi

Prije tri mjeseca bakar je koštao više od 10.000 dolara po toni, a danas između 7.500 i 8.000 dolara. Neizvjesnost zbog rata u Ukrajini i negativni signali na tržištu, smatraju stručnjaci, uslovili su pad cijena metala i drvne građe. Prognoze su da će tražnja za tim proizvodima u narednom periodu biti manja.

Pojeftinjenje metalskih proizvoda i drvne građe stabilizovalo je cijene nekretnina, kažu stručnjaci. Ipak, veće pojeftinjenje kvadrata ne treba očekivati.

Kolebanje cijena metala i građevinskog materijala povećaće oprez investitora prilikom donošenja odluke o gradnji. A cijene nekretnina i dalje će u najvećoj meri određivati tražnja, koja sada u Crnoj Gori, prema tvrdnjama Pobjedinih sagovornika, nije kao početkom ove godine.

Međutim, i dalje je ponuda slaba, gotovo da je i nema, kazala je Pobjedi direktorica ,,Iva nekretnina“ Mira Radović, koja ne očekuje veće pomjeranje cijena.

“Ne vidim da je pad cijena građevinskog materijala uticao na cijene. Ne vidim razliku u odnosu na prije. Ponuda je i dalje slaba, a tražnja je velika, ali malo manje nego početkom godine i za zakup i za kupovinu. Cijene stana u Podgorici na najtraženijoj lokaciji City kvart je od 1350 do 1450 za kvadrat. Cijena izdavanja je povećana, jer je povećana potražnja u odnosu na ponudu. Tako da je zakup namještene garsonjere u Siti kvartu i djelovima grada Preko Morače teško naći ispod 250 eura, a na drugim lokacijama 170 pa nadalje što zavisi od kvadrata”, kazala je Radović.

Njene kolege iz As nekretnina u Podgorici kažu da je tražnja nešto manja i nema više buma u prodaji kao početkom godine. Misle da će u narednom periodu doći do stabilizacije cijena nekretnina na tržištu.

U Budvi je turistička sezona pa je trenutno teško davati procjene što se tiče cijena nekretnina. Direktor ,,Gold agent“ iz Budve Vladan Stanišić kazao je Pobjedi da se ipak stabilizuje tržište.

“Tek ćemo do kraja godine znati šta se dešava, jer je sada turistička sezona. Cijene su sada i dalje visoke kao i ranije, ali očekujemo taj talas koji će sniziti cijene za nekih 10 odsto. Oko Nove godine očekujemo blaži pad”, kazao je Stanišić napominjući i da stabilizacija cijena zavisi od novih investicija u građevinarstvu i koliko će se nešto raditi u Budvi, šta će se desiti sa DUP-ovima.

Podsjećamo, ekonomska kriza u svijetu i poskupljenje građevinskog materijala u Crnoj Gori je uslovilo enormni porast cijena kvadrata stana koje se početkom godine kretalo od 2.000 eura po kvadratu u Podgorici. Bila je velika potražnja pa se prodavalo sve što se ponudilo. Cijene su počele da ,,skaču“ od septembra prošle godine.

Svjetske analize

Iako je građevinski materijal pojeftinio drastično, ipak, prelivanje ovog trenda na sektor nekretnina i posljedično padanje cijena kvadrata ne može da bude momentalno – prognoze su svjetskih stručnjaka. Investicioni ciklus izgradnje jedne stambene zgrade traje od dvije do tri godine. Samim tim, jeftiniji kvadrati koji se budu gradili sa materijalom po ovim nižim cijenama, tek treba da se pojave na tržištu.

Jesen će, kako smatraju analitičari, mnogo stvari pojasniti po pitanju cijene s obzirom na rusku i ukrajinsku krizu, nedostatke materijala. Manje će se graditi, manja će biti ponuda, ali potražnje će uvijek biti. Kod nas možemo da očekujemo smirivanje cijena.

Analitičari, u potrazi za uzrokom ovakvog pada građevinske aktivnosti, sve više pažnje posvećuju Kini. Ta zemlja je pored toga što je veliki prozivođač tih materijala i ogroman potrošač.

“Počeci izgradnje ove godine u Kini nijesu bili dovoljno jaki i konačno su porudžbine nestale”, kaže za FT Kolin Hamilton, šef istraživanja roba u BMO Kapital markets. Dodaje da željezare sada moraju da smanje proizvodnju.

Tržište nekretnina učestvuje 40 odsto u ukupnoj potražnji za čelikom u Kini, ali izgradnja stanova je pala ove godine jer je Peking odlučio da preuzme kontrolu nad cijenama na tom tržištu i da napokon smanji nivo duga velikim građevinskim kompanijama.