euro, money

Euribor na 10-godišnjem maksimumu: Do kraja godine još jedno povećanje rate, prognoze za narednu godinu sumorne

Podijeli

Šestomjesečni euribor je ovih dana na nivou koji je najviši u posljednjih deset godina, na kom nije bio od aprila 2012. godine.

Stručnjaci kažu da bi ovo povećanje građanima koji otplaćuju stambene kredite krajem godine moglo podići rate i do 50 eura, piše Blic i dodaje da iznos povećanja zavisi od toga kolika je pozajmica i kada je uzeta.

Najveći trošak bi, međutim, mogli imati klijenti kojima su krediti odobreni ove godine ili koji se tek sada zadužuju, po novim kamatnim stopama, piše Euronews.

Euribor je od -0,55 na početku godine, sada dostigao vrijednost od 1,077 odsto, a ekonomisti prognoziraju da će nastaviti da raste do kraja ove, a možda i sljedeće godine – što znači da bi i rate krediita mogle biti još veće.

Profesor Beogradske bankarske akademije Ismail Musabegović kaže za Euronews Srbija da ima više elemenata koji će uticati na povećanje rate kredita, ali da se može reći da će, sa ovim trenutnim povećanjem euribora, ona u prosjeku od januara biti veća oko 50 eura, ako je kredit oko 50.000 evra, a rata je 240 do 250 eura na 20 godina.

A više o euriboru čitajte u posebnoj priči:

Šta je euribor i kako se određuje