Elektroprivreda Crne Gore EPCG Nikšić

Akcije EPCG na berzi 23. septembra po cijeni od 4,49 eura

Podijeli

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je prema zakonu obavezna da proda 10 odsto udjela do 26. septembra. Vlada je odlučila da dozvoli državnom preduzeću da se, nakon dva neuspjela javna poziva, okuša na berzi.

EPCG je, kako piše SEEbiz, dobila odobrenje vlade u Podgorici za izlazak na berzu. Kompanija drži paket gotovo tri godine, otkako ga je otkupila bivšeg partnera A2A iz Italije.

Javna ponuda na Montenegroberzi zakazana je za 23. septembar za 11,81 milion dionica, po početnoj cijeni od 4,49 eura po dionici.

EPCG je po zakonu dužan do 26. septembra da proda dionice koje trenutno nemaju pravo glasa. U protivnom će ih morati otpisati.

Crna Gora posjeduje 88,7 odsto akcijskog kapitala EPCG, što znači da kontroliše 98 odsto glasova, s obzirom na sadašnju strukturu. Na navedenim javnim pozivima nije bilo ponuda. EPCG je tražila znatno višu cijenu od one po kojoj su se dionice prodavale na berzi. Takođe je rečeno da paket može preuzeti samo jedan ponuđač.

Premijer u odlasku Dritan Abazović kazao je da je Vlada odlučila da ostavi mogućnost otkupa dijela paketa ukoliko se odluči na takav potez. Otkrio je da je Ministarstvo kapitalnih ulaganja prvobitno predlagalo da se Ministarstvo finansija obaveže na kupovinu dionica, ali da se on tome protivio.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da su sredstva za kupovinu dionica osigurana, no ostaje nepoznato koliki bi ulog Vlada preuzela u slučaju da i na berzi reakcija investitora bude slaba.

Ipak, ministar finansija Aleksandar Damjanović rekao je da su sredstva za kupovinu dionica izdvojena iz tekuće budžetske rezerve, pišu Vijesti. Abazović je ranije rekao da bi EPCG od turske kompanije Toščelik trebalo da kupi posrnulu Željezaru u Nikšiću. To znači da komunalno preduzeće treba prikupiti sredstva za transakciju.

EPCG ima sjedište u Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori. Ima 877 MW instalisane snage. Kompanija upravlja jedinom termoelektranom na ugalj u zemlji – Pljevlja, hidroelektranama Perućica i Piva te sa pet malih hidroelektrana.

Posjeduje 100% u domaćem operateru elektrodistribucijskog sistema CEDIS, operateru Rudnika uglja Pljevlja, srbijanskoj podružnici EPCG d.o.o. i EPCG-solar-gradnja koja projektuje, gradi i održava fotonaponske sisteme. EPCG takođe ima 51 odsto vlasništva u Zeta Energy sa sjedištem u Danilovgradu.

Dionicama EPCG trenutno se trguje po 3,6 eura, što znači 425 miliona eura tržišne kapitalizacije. Knjigovodstvena vrijednost je gotovo dvostruko veća.