Amazon

Amazon će uložiti više od milijardu eura u evropski vozni park

Podijeli

Američki online trgovac Amazon saopštio je u ponedeljak da će uložiti više od milijardu eura u narednih pet godina u električne kombije, kamione i čvorišta sa niskim emisijama štetnih gasova širom Evrope, ubrzavajući svoj plan da postigne neto nultu vrijednost ugljenika.

Kompanija je previzirala da je ulaganje usmjereno i na podsticanje inovacija u transportnoj industriji i podsticanje veće javne infrastrukture za punjenje električnih vozila (EV).

Online trgovac je dodao da će ova investicija pomoći njenom voznom parku električnih kombija u Evropi da se više nego utrostruči sa 3.000 vozila na više od 10.000 do 2025. godine.

Kompanija nije navela koliki je postotak njene evropske flote dostave danas električna, ali je rekla da je tih 3.000 kombija sa nultom emisijom isporučilo preko 100 miliona paketa 2021. godine.

Amazon je rekao da se takođe nada da će u narednim godinama kupiti više od 1.500 električnih teških teretnih vozila – koji se koriste za pošiljke “srednje milje” do čvorišta za pakovanje.

Iako su se brojne velike logističke kompanije – uključujući kompanije za dostavu paketa United Parcel Service Inc i FedEx – obavezale na kupovinu velikog broja električnih kombija i kamiona s nultim emisijama, i dalje ih nema mnogo dostupnih za kupovinu.

Brojni startupi se utrkuju da dovedu električne kombije ili kamione na tržište i suočavaju se sa sve većom konkurencijom tradicionalnih proizvođača kao što su General Motors i Ford.

Najveća Amazonova narudžba električnih kombija je 100.000 vozila od Rivian Automotive-a, do 2025. godine.

Kompanija je rekla da će pored električnih vozila investirati u hiljade punjača širom Evrope, kao i u udvostručenje svoje evropske mreže čvorišta “mikro mobilnosti” u više od 20 gradova.

Amazon je koristio ta centralno locirana čvorišta za pokretanje novih metoda isporuke, uključujući električne teretne bicikle ili pješačke isporuke kako bi smanjio štetni uticaj na životnu sredinu. Kompanija planira da postigne nultu neto emisiju do 2040. godine, prenio je Reuters.