Crnogorska komercijalna banka, CKB

CKB o sporu s bivšim radnicima: Isplatili smo 3 miliona eura otpremnina

Podijeli

Crnogorska komercijalna banka (CKB) ubuduće će sva sporna pitanja u vezi sa zahtjevima dijela bivših radnika, koji tvrde da im prilikom raskida radnog odnosa nijesu ispoštovana sva prava, rješavati pred sudom, saopšteno je u petak iz te finansijske institucije.

Banka se na to odlučila nakon što su predstavnici bivših radnika u četvrtak napustili sastanak sa članicom Upravnog odbora Stelom Bošković, višim rukovodstvom i advokatima banke, jer na razgovor nije došao prvi čovjek CKB-a Tamaš Kamaraši.

Sastanak je, kako podsjeća Pobjeda, upriličen na zahtjev bivših radnika koji su 10. oktobra dostavili Kamarašiju opomenu pred utuženje, u kojoj navode da su im ugrožena prava i traže sastanak sa njim na kojem će obrazložiti svoje zahtjeve.

“Pokazali smo spremnosti da u izuzetno kratkom roku organizujemo traženi sastanak i omogućimo priliku bivšim kolegama da predoče zahtjeve koje nijesu naveli u opomeni. Napuštanjem sastanka, pravni zastupnik i predstavnik dijela bivših zaposlenih potvrdili su da nemaju namjeru da navodne probleme riješe mirnim putem”, kazali su iz banke, dodajući da su juče zvanično obavijestili advokata bivših radnika da je napuštanjem sastanka i izbjegavanjem prilike da se predoče zahtjevi onemogućen nastavak razgovora.

Opomenu pred utuženje banci je uputilo 18 radnika koji su, nakon pripajanja Sosijete ženeral banke CKB-u, potpisali sporazuman raskid ugovora. Oni tvrde da im navodno nijesu isplaćene otpremnine u iznosu koji im pripada po ugovoru, te da su bili izloženi mobingu i pritiscima od strane bivšeg rukovodstva.

Iz CKB-a su juče naglasili da su prilikom zaključivanja sporazuma o prestanku radnog odnosa ispoštovali sve zakonske procedure, uključujući i one koje su propisane kolektivnim ugovorom.

“Za 103 zaposlena sa kojima je zaključen sporazumni prestanak radnog odnosa, CKB je isplatila otpremnine u ukupnom neto iznosu većem od tri miliona eura. Ovom isplatom obuhvaćene su otpremine i za 18 bivših zaposlenih u čije ime je dostavljena opomena pred utuženje. Osim isplate otpremnina, bivšim zaposlenima su u potpunosti isplaćena i ostala zakonska sljedovanja, poput neiskorišćenih dana godišnjeg odmora”, tvrde iz banke.

Prilikom procesa spajanja, kako su naveli, nijedan zaposleni nije proglašen tehnološkim viškom.

“Svaki prestanak radnog odnosa rezultat je slobodne volje bivših zaposlenih i dogovora o uslovima zaključenja sporazumnog raskida radnog odnosa. U sporazumnim raskidima ugovora, potpisanim pred nadležnim notarom, nedvosmisleno je konstatovano da su zaključeni u odsustvu bilo kakve prinude, prijetnje, stvarne i pravne zablude, odnosno da predstavljaju slobodno izraženu volju ugovornih strana”, zaključili su iz banke.