oil, nafta, petrol, platform, worker

Svijet je u svojoj “prvoj istinski globalnoj energetskoj krizi”

Podijeli

Zaoštravanje tržišta tečnog prirodnog gasa (LNG) širom svijeta i smanjenje snabdijevanja velikih proizvođača nafte doveli su svijet u centar “prve istinski globalne energetske krize”, rekao je u utorak čelnik Međunarodne energetske agencije (IEA).

Sve veći uvoz LNG-a u Evropu usred ukrajinske krize i potencijalnog oporavka kineskog apetita za gorivom će zaoštriti tržište, jer će samo 20 milijardi kubnih metara novih LNG kapaciteta dospjeti na tržište sljedeće godine, izjavio je izvršni direktor IEA Fatih Birol, tokom Međunarodne nedelja energije, manifestacije koja se održava u Singapuru.

Istovremeno, nedavna odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, poznatih kao OPEC+, da smanje 2 miliona barela dnevno (bpd) proizvodnje je rizična odluka, rekao je Birol.

“To je posebno rizično jer je nekoliko ekonomija širom svijeta na ivici recesije, ako govorimo o globalnoj recesiji… Smatrao sam da je ova odluka zaista nesrećna”, rekao je.

Rastuće globalne cijene brojnih izvora energije, uključujući naftu, prirodni gas i ugalj, opterećuju potrošače u isto vrijeme kada se već suočavaju s rastućom inflacijom hrane i usluga, ocjenjuje CNN i dodaje da su visoke cijene i mogućnost racionalizacije potencijalno opasni za evropske potrošače, dok se pripremaju za ulazak u zimu.

“Evropa bi mogla da preživi ovu zimu, iako je pogođena, ako vrijeme ostane blago”, rekao je Birol.

“Ukoliko neće biti ekstremno hladna i duga zima, osim ako ne bude bilo kakvih iznenađenja u smislu onoga što smo vidjeli, na primjer eksplozije gasovoda Sjeverni tok, Evropa bi ovu zimu mogla da prođe tek s nekim ekonomskim i socijalnim ‘modricama’”, dodao je.

Očekuje se da će potrošnja nafte porasti za 1,7 miliona barela dnevno 2023. godine, tako da će svijetu i dalje biti potrebna ruska nafta da zadovolji potražnju, rekao je Birol.

Zemlje G7 predložile su mehanizam koji bi omogućio zemljama u usponu da kupuju rusku naftu, ali po nižim cijenama, kako bi ograničile prihode Moskve nakon rata u Ukrajini.

Zvaničnik američkog ministarstva finansija rekao je Reutersu prošle sedmice da nije nerazumno vjerovati da će 80% do 90% ruske nafte nastaviti teći izvan mehanizma ograničenja cijena, ako Moskva pokuša da ga prekrši.

“Mislim da je to dobro jer je svijetu još potrebna ruska nafta da bi dospjela na tržište za sada. Raspon 80%-90% je dobar i ohrabrujući nivo da bi se zadovoljila potražnja”, rekao je Birol.

Iako još postoji ogromna količina strateških rezervi nafte koje se mogu iskoristiti tokom prekida snabdijevanja, još jedno oslobađanje trenutno nije na dnevnom redu, dodao je.

Šansa za zelenu energiju

Energetska kriza mogla bi biti prekretnica i za ubrzanje čistih izvora i za formiranje održivog i sigurnog energetskog sistema, rekao je Birol.

„Energetska sigurnost je pokretač broj jedan energetske tranzicije“, rekao je, dok mnoge zemlje vide energetske tehnologije i obnovljive izvore energije kao rješenje.

IEA je revidirala prognozu rasta kapaciteta obnovljivih izvora energije u 2022. na 20% u odnosu na prethodnu godinu povećanja od 8% ranije, uz blizu 400 dodatnih gigavata obnovljivih kapaciteta ove godine.

Mnoge zemlje u Evropi i drugdje ubrzavaju instalaciju obnovljivih kapaciteta ukidanjem procesa izdavanja dozvola i licenci za zamjenu ruskog gasa, rekao je Birol.