business, businessman, investor, rich people, wealth

Milion dolara nije više što je nekad bilo: Trećina bogataša kaže da neće moći da ode u penziju

Podijeli

Milion dolara više nije ono što je bilo, barem prema istraživanju koje sugeriše da nestabilna tržišta i inflacija koja nije viđena decenijama uzrokuju da se čak i dobrostojeći osjećaju loše.

Dok je SAD dom za 24,5 miliona milionera, više od bilo koje druge nacije, 35% njih je reklo da će im samo čudo omogućiti sigurnu penziju, prema istraživanju Natixis Investment Managers koje je obuhvatilo 1.617 bogatih ljudi.

Više od polovine — 58% — pomirilo se sa činjenicom da će morati da rade mnogo duže nego što su planirali.

Uobičajeno pravilo za penzionere je da bi trebalo da povuku 4% svog penzionog fonda svake godine, smjernica koja možda neće biti dovoljna za većinu milionera.

„Milion se može činiti puno, ali mnogi ljudi se iznenade kada urade matematiku i shvate da je 4% od milion dolara samo 40.000 dolara godišnje“, rekao je za CNBC David Goodsell, izvršni direktor Natixis centra za servis investitorima.

U centru brige bogatih je ubrzanje potrošačkih cijena, što smanjuje kupovnu moć i erodira vrijednost hartija od vrijednosti s fiksnim prihodom kao što su obveznice.

Oko 55% zaposlenih Amerikanaca kaže da zaostaju u penzijskoj štednji zbog inflacije, a sedam od 10 milionera to takođe doživljava kao prijetnju.

I to nije sve: tri četvrtine ispitanika je zabrinuto da će visoki javni dug u budućnosti opterećivati ​​javne finansije. Iako nije svima potrebna javna pomoć za odlazak u penziju, 38% je reklo da neće moći otići u penziju bez nje.

Klizna finansijska tržišta su još jedna briga. Gotovo polovina ispitanih — 42% — izjavilo je da su ovih dana toliko pod stresom zbog tržišta da uopšte izbjegavaju razmišljati o penziji.

Investitor