EU blokirala arapsku kompaniju koja je htjela da kupi Fortenovu

Podijeli

U sklopu devetog paketa EU sankcija za pravne i fizičke osobe koje imaju veze s Rusijom, a vezano uz rusku agresiju na Ukrajinu, na predlog Hrvatske na listu sankcionisanih uključena i kompanija SBK Art, koja je bila u fokusu javnosti zbog nezakonite transakcije vezane uz prodaju udjela Fortenova Grupe, u okviru koje posluje i Mercator.

To je, kako prenose zagrebački mediji, potvrdio sekretar u Ministarstvu vanjskih i evropskih poslova Frano Matušić.

Prema tim navodima, članice EU postigle su juče dogovor o devetom paketu sankcija protiv Rusije koji uključuje, među ostalim, stavljanje gotovo 200 dodatnih pojedinaca i pravnih subjekata na popis sankcioniranih.

Hrvatska je, kako je kazao Matušić u izjavi novinarima nakon sjednice vlade, bila ta koja je predložila listiranje kompanije SKB Art sa svim dokaznim materijalima jer smatra da je i dalje ta firma povezana sa Sberbankom.

Početkom novembra, naime, objavljeno je da je Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupac 43,4 odsto udjela Sberbanka u holandskom holdingu Fortenova Group, jedinom dioničaru Fortenova Grupe d.d., a da je ta transakcija završena 31. oktobra.

“Fiktivna transakcija”

“Svi naši dokazi upućuju na to da je riječ o fiktivnoj transakciji, nikakav novac nije isplaćen iz Ujedinjenih Arapskih Emirata prema Moskvi ni prema računima”, istakao je Matušić, prenosi Index.

Naveo je i da su saznali još neke detalje o kreditu koji je dobijen od Gazprom banke, koja je takođe jedna od listiranih, ali ne na evropskom popisu sankcija, nego na popisu SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva.

“Radili smo u tišini pripremu ovoga što se sad dogodilo usvajanjem devetog sankcijskog paketa i u tom smislu mislim da smo predočili kvalitetne dokaze jer bez toga se ne bi mogla ta kompanija naći na popisu onih koji su listirani, što znači da u ovom trenutku sve što je vezano uz tu kompaniju podliježe pod uredbu i Zakon o međunarodnim mjerama ograničavanja”, kazao je Matošić.

Dakle, prema toj kompaniji će se primjenjivati zamrzavanje imovine i sve ostalo što je predviđeno uredbom Vijeća.

Bitnim je istakao da Zakon predviđa kaznene odredbe za sve one koji krše sankcije i one koji pomažu u kršenju sankcija ili njihovom izbjegavanju. Za njih je, kako je kazao, predviđena i zatvorska kazna. Napomenuo je kako govori u ime stalne grupe kao koordinator, no da oni nijesu istražno tijelo te kako ne može odgovarati na pitanja vezana uz eventualne istražne radnje.

“Najbitnije je da je u devetom sankcijskom paketu listirana SBK Art kompanija koja se sasvim sigurno sada više neće moći ponašati kao što su pokušali posljednjih mjesec dana”, rekao je, napomenuvši kako im je u svemu potporu dala i Holandija i njene vlasti, s kojima sjajno sarađuju.