rich, wealthy, business, businessman

Najveći uspjesi i neuspjesi izvršnih direktora u 2022.

Podijeli

Ponovo je to doba godine kada Fortune odaje priznanje za pet izvršnih direktora za njihova postignuća u posljednjih 12 mjeseci i u fokus stavlja pet izvršnih direktora koji će biti pod lupom 2023.

Dok mnogi od prošlogodišnjih pobjednika, kao što su GM-ova Mary Barra i Honeywell-ov Darius Adamczyk, zajedno s Chrisom Kempczinskijem iz McDonald’sa i Rodneyjem McMullenom iz Krogera zaslužuju počasno priznanje, evo Forbesovih pet najboljih CEO-a ove godine:

1. Satya Nadella, Microsoft: Čak je i Bill Gates impresioniran

Uprkos kratkoročnom fokusu na FTC-ovu antimonopolsku tužbu protiv Microsoftove akvizicije Activisiona, Satya Nadella zaslužuje zasluge za jačanje Microsoftove neuporedive pozicije nakon godina naporne, uspješne transformacije u poslovanje s platformom u oblaku. Nadella je uspješno obnovio i ponovo pokrenuo Microsoftovu kulturu inovacija dok je besprekorno integrisao nove linije proizvoda u kompanijsku Windows platformu bez premca.

Osnivač Microsofta Bill Gates je izrazio ove riječi hvale kada je Nadela ovog mjeseca dobio nagradu Univerziteta Jejl za Legendu u liderstvu: „Još se sjećam prezentacije koju je Satya održao odboru kada smo birali nasljednika Stevea Ballmera“, rekao je Gates. „Trebao nam je visok nivo ulaganja u oblak koji je bio prilično zastrašujući, ali Satya je isporučio i pretvorio ga u izvanrednu prednost… utješno mi je što je Microsoft u tako sjajnim rukama“.

Microsoftov veliki otisak u poslovnom softverskom prostoru i njegov ogroman, rastući portfelj proizvoda – koji uključuje aplikacije, platforme i infrastrukturu i proteže se na Office, Azure, GitHub, Teams, igre/metaverse i druge poslovne linije rasta – čini ga zaista neuporedivim među glavnim tehnološkim konkurentima.

Microsoft se sada može pohvaliti sa 60 milijardi dolara vrijednim poslovanjem u oblaku (uključujući ponude kao što su Azure, Office365, Dynamics i LinkedIn Commercial). Office 365 ima korisničku bazu od 300 miliona korisnika. Prihodi od Azurea porasli su 42% u odnosu na prethodnu godinu, a komercijalno poslovanje u oblaku je ukupno poraslo 20% u odnosu na prethodnu godinu.

To je moguće ne samo zato što je Nadella stalno reinvestirao u istraživanje i razvoj, izdvajajući 25 milijardi dolara godišnje, već i zato što je strateški dodao skoro 50 kompanija u Microsoftov portfelj kroz uspješne transakcije M&A (preuzimanja i akvizicije) s velikim ulaganjima u zdravstvo, proizvodnju i obrazovanje, kao što su kupovina Nuancea od 20 milijardi dolara u martu 2022.

Nadalje, Microsoft je uspostavio partnerstva sa konkurentskim dobavljačima kao što su IBM, SAP i Oracle kako bi unaprijedio Microsoftovu ulogu kao holističkog strateškog partnera u svim tehnološkim izazovima, a ne samo kao jednostavnog dobavljača softvera.

Kao što je rekao izvršni direktor IBM- a Arvind Krishna: „Ja sam veliki obožavalac Satye. Naučio sam mnogo gledajući kako premošćuje svijet poslovanja i tehnologije. Fokusirao se na izgradnju novih partnerstava i proširenje Microsoftovog ekosistema. Velika lekcija koju je sve nas naučio jeste da saradnja može biti mnogo moćnija od direktnog nadmetanja, jer partnerstvo sa potencijalnim konkurentima raste kolač za sve. Ponosan sam da je IBM Microsoftov partner.”

Otkako je Nadella preuzeo upravu kompanije 2014. godine, dionice Microsofta postale su jedna od najuspješnijih dionica u berzanskom indeksu s impresivnim rastom od 1.000%.

Pored toga, Nadella je predvodio napore za jačanje povjerenja u tehnologiju definišući uspjeh kompanije kroz pokretanje ekonomskog i društvenog viška u svakoj zajednici u kojoj posluju, s posebnom posvećenošću jačanju demokratije i održivosti. U skladu s tim, uspjeh izvršnog tima prati napredak u njihovoj opredijeljenosti da do 2030. Microsoft postane kompanija s negativnim emisijama ugljenika, vodom i nultom stopom otpadom.

2. Arvind Krishna, IBM: Izgradnja novih poslova

Arvind Krishna je ubrzao transformaciju IBM-a u vodećeg dobavljača rješenja u oblaku za preduzeća, kombinujući svoj naslijeđeni portfelj IT hardvera, poslovanja i IT usluga sa kompletnim paketom softverskih rješenja koji se brzo razvija. Više od 50% prihoda IBM-a sada je povezano sa softverom i konsultantskim rješenjima, dok je prije samo nekoliko godina IBM bio prvenstveno poznat po svom hardverskom poslovanju.

Na softverskom frontu, Krishna gradi sinergiju između Red Hat integracije i naslijeđenih IBM softverskih proizvoda. Samo ove godine, Red Hat je stekao nove partnere kao što su ABB i Dell, a IBM oblak je preuzeo tržišni udio od VMware-a i SAP-a.

Fokus na partnerstvu jedna je od najvećih promjena otkako je Krishna preuzeo dužnost izvršnog direktora 2020. Veze s AWS-om i Azureom su vrijedne po milijardu dolara. Partnerstva u nastajanju koja su na putu da dovedu do više milijardi prihoda uključuju SAP, Palo Alto Networks, Zscaler, Adobe i Salesforce.

IBM gradi svoju konsultantsku praksu, koja donosi stabilan prihod od naknada, kroz akvizicije. U 2022. godini kompanija je potrošila milijardu dolara na osam akvizicija, uključujući četiri konsultantske akvizicije. Samo ovog mjeseca, IBM je kupio Octo, koji dodaje 1.500 zaposlenih sa ekspertizom u AI, sajber, infrastrukturi oblaka i analitici podataka, sa fokusom na konsultacije sa saveznom vladom SAD.

IBM pod Krishnom takođe gradi svoju platformu za kibernetičku bezbjednost, uključujući akviziciju ofanzivnog sajber provajdera Randorija ove godine.

IBM se sada kreće u razvoj kvantnog računarstva , najavljujući 433-kubitni “Osprey” procesor u novembru i investirajući u AI modele – uključujući pilot automatizovanog naručivanja u McDonald’su širom zemlje.

3. Jane Fraser, Citi: Transformacija za divljenje

Jane Fraser provodi ambiciozni plan transformacije koji je iznijela prije godinu dana, prodajući naslijeđena međunarodna potrošačka preduzeća s niskom maržom s teškim operativnim i političkim preprekama (kao što su Rusija, Koreja, Kina, Indija, Meksiko, Tajland i Malezija). Samo ove godine rasprodaja je generisala 3 milijarde dolara kapitala, a sljedeće godine će biti ostvareno još više. U međuvremenu, Fraser napreduje u preusmjeravanju Citijevog ključnog fokusa na upravljanje bogatstvom i lično bankarstvo u SAD-u.

Za tu strategiju preokreta biće potrebne godine da se u potpunosti ostvari – ali Fraser zaslužuje priznanje što je brzo i efikasno krenula u akciju, sa početnim “zelenim naporima” koji su doveli do glasanja o povjerenju od strane glavnih akcionara, uključujući Warrena Buffetta, koji je otvorio novu poziciju u Citiju.

Citi je pokupio tržišni udio u sektoru upravljanja bogatstvom, s brojem novih klijenata ultra visoke neto vrijednosti, povećavajući njihov broj 7% u odnosu na prethodnu godinu i brojem novih savjetnika za klijente 5%, postižuči pobjednički tržišni udio u odnosu na evropske konkurente kao što je Credit Suisse.

Zaokret od međunarodnog potrošačkog poslovanja ka upravljanju bogatstvom transformiše Citijev posao iz poslovanja koji zavisi od neto prihoda od kamata, koji je izuzetno makroosetljiv i fluktuira sa kamatnim stopama, u onaj u kojem su naknade ključni pokretač rasta prihoda, što obezbeđuje stabilniji, manje ciklični i predvidljiviji izvor prihoda.

Fraser je takođe u potpunosti reinžinirala Citi-jeve interne sisteme kontrole rizika i tehnologiju nakon pogrešnog transfera od 500 miliona dolara kreditorima Revlona prošle godine.

4. Dave Calhoun, Boeing: Konačno vrijeme za polijetanje nakon dugog kašnjenja

Nakon godina ozbiljnih izazova, počevši od krize 737 Max preko neuspjeha s regulatorima, do uništavanja potražnje u vezi s COVID-om do otkazivanja kineskih narudžbi i smanjenja gotovine kompanije i visokog nivoa duga, Calhoun je konačno doveo Boeing do tačke prekretnice u kojoj se stvari konačno okreću na bolje.

Globalni vazdušni saobraćaj se uglavnom oporavio. Avio-kompanije sada naručuju nove avione od Boeinga rekordnom brzinom (United Airlines je upravo naručio 100 787 i 100 MAX aviona sa opcijom za 100 dodatnih 787, što je najveća narudžba u istoriji Boeinga). Stope isporuke i proizvodnje MAX i 787 se ponovo povećavaju (400-450 MAX i 70-80 isporuka 787s u 2023.) – a Boeing i dalje ima rekordne zaostale (>4.000 zaostatka narudžbi za 737, 500 zaostataka za 787s).

Novčani tok je prešao u pozitivnu teritoriju, sa 2 milijarde dolara slobodnog novčanog toka u 2022, 3-5 milijardi dolara predviđenih 2023. i 10 milijardi dolara do 2025. godine.

Generisanje gotovine ide tempom da premaši rokove dospijeća duga u naredne tri godine, uz put do ponovnog pokretanja povrata dioničarskog kapitala. U stvari, predviđa se da će Boeing imati 17 milijardi dolara u gotovini do kraja sljedeće godine.

5. Greg Hayes, Raytheon: Pružanje podrške u odbrani protiv tirana

Kako ruska invazija na Ukrajinu ponovo stavlja u prvi plan pitanja sigurnosti i odbrane, odbrambene kompanije su ponovo u modi sa rekordnom zaradom. Mnoge evropske zemlje ubrzavaju svoju potrošnju na odbranu do 2% BDP-a, a većina analitičara poziva na veće potrošnju za odbranu usred pojačane vojne konkurencije. Raytheon je savršeno pozicioniran da ima koristi od ovih trendova, budući da vojna prodaja čini preko 50% prihoda.

Konflikt u Ukrajini povećao je potražnju za najboljim Raytheon naoružanjem u klasi, uključujući napredne sisteme protivvazdušne odbrane poput NASAMS-a, rakete zemlja-vazduh PATRIOT, kao i legendarne Raytheonove borbene avione F-35.

Raytheon je upravo potpisao ugovor od milijardu dolara za razvoj hipersonične krstareće rakete (HACM) i ugovor od 972 miliona dolara za naprednu raketu srednjeg dometa vazduh-vazduh (AMRAAM) za vazdušne snage. Ima ugovor vrijedan 6,25 milijardi dolara sa Švajcarskom za isporuku 36 aviona F-35. Kompanija posjeduje “zastrašujućih” 168 milijardi dolara zaostalih porudžbina: samo Raytheon Missile & Defense ima zaostatak narudžbi od 32 milijarde dolara, dok zaostatak Raytheon Intelligence & Space-a iznosi 17 milijardi dolara.

Jedna Raytheon divizija, Pratt & Whitney, zabilježila je rast prodaje od 15% u odnosu na prethodnu godinu, dok je druga, Collins Aerospace, imala rast od 13% u istom periodu.

Raytheon je dodatno konsolidovao povećanje tržišnog udjela u avio-prodajnom tržištu s prodajom od 24% u odnosu na prethodnu godinu.

Posrnuli izvršni direktori, Mask “neslavni šampion”

Dok je svijetu bilo bolje s kompanijama koje je stvorio genijalni Ilon Mask, on se sada suočava sa snažnim kritikama i investitora i javnosti, zbog svog pristupa ključnoj kompaniji, Tesla. On posljednjih mjeseci izaziva prezir zbog.

CZ iz Binancea i Sandeep Mathrani iz WeWorka takođe predstavljaju nekada zvjezde koje sada padaju. Na bis se vraćaju Mark Zakerberg iz Meta/Facebooka i Cathie Wood iz Arka.

Na nedavnom CEO Summitu, Fortune je anketirao neke od 100-tinjak okupljenih izvršnih direktora za njihova mišljenja o Maskovim izazovima, a rezultati nijesu bili ugodni:

79% vjeruje da je Ilon Mask postao šteta za njegovo poslovanje.

69% vjeruje da su najbolji dani Twittera prošli.

Samo 25% vjeruje da će Twitter za pet godina biti vredniji nego danas.

98% vjeruje da je Ilon Mask preplatio Twitter.

56% vjeruje da bi kompanije trebalo da prestanu da se oglašavaju na Twitteru.

41% vjeruje da bi ljudi trebalo da prestanu sa korišćenjem Twittera.

Ovakva masovna mišljenja njegovih kolega izvršnih direktora govori o ogromnom pritisku pod kojim je Mask. Suočavajući se sa sve većim poslovnim izazovima na Twitteru i Tesli zbog vlastitih grešaka, 2023. će dodatno destabilizovati Maskovu poziciju.

Već godinama Mask dokazuje da skeptici griješe neprestano prkoseći utvrđenim normama. Ali čak i geniji moraju znati gdje su njihove granice – a može se dogoditi da je Mask konačno pretjerao s Twitterom, a njegova nezasita žudnja za pažnjom napravila je kontraefekat.

Pažnja je generalno dobra za Maskove kompanije – ali pažnja koju trenutno dobija nije od koristi. Njegovi investitori postaju uplašeni i odbijaju njegove zahtjeve za dodatnim sredstvima na Twitteru i Tesli. Korisnici masovno napuštaju Twitter usred govora mržnje i neselektivne cenzure novinara. U međuvremenu, Teslina vrijednost je ove godine pala za 70%. Čak i ako Mask nađe prijatelja koji će se postaviti na čelnu poziciju na Twitteru, to je samo početak, a ne kraj, novih nevolja, jer se njegove široke, grandiozne vizije sudaraju sa stvarnošću svijeta punog ogorčenih i uzbunjenih regulatora, otuđenih investitora, napuštenih klijenata i odbačenih korporativnih partnera.

Upečatljiva je lista obećanja koja Mask nije ispunio. Gdje je ta flota od milion autonomnih taksija najavljena prije pet godina i planirana za isporuku prije tri godine ? Gdje je najveća svjetska osiguravajuća kompanija za automobile koju je obećao? Gdje su oni podzemni tuneli koje je Boring Company reklamirala, ali ih nikada nije napravila? Mask ima manje “elastičnosti” da priušti zastoje nego ikad prije: nominalno vodi šest kompanija istovremeno s ogromnim dugovima za otplatu, ima malu marginu za grešku dok se zidovi ruše oko njega.

Naravno, on pokazuje stres ranjene životinje, zarobljene u uglu. Pokušao je pobjeći od svoje zakonske obaveze da kupi Twitter i nije uspio i sada ne uspijeva oživjeti brend koji je uništio. S obzirom da je milijarder tako slab, čak i sa 12-satnim radnim vremenom, on bi imao samo 80 minuta po poslu da ostane informisan, riješi probleme i preduzme akciju. Uz fluidne tehnologije i dinamična tržišta, to je, naravno, recept za neuspjeh.

2. Mark Zuckerberg, Meta/Facebook: Crna rupa uništavanja bogatstva

Meta/Facebook pod Markom Zakerbergom potrošio je 100 milijardi dolara na istraživanje i razvoj u vezi sa metaverzom – i sve što treba da pokaže je manje od 200.000 korisnika metaverzuma, izgubljena tržišna kapitalizacija od 800 milijardi dolara i samo ove godine 100 milijardi dolara smanjeno na bogatstvo Marka Zakerberga .

Da stvar bude još gora, Metin sjajni debi „Reels“ je bio neodoljiv, sa padom korisnika i „nema suštinskog angažmana“ prema sopstvenim procenama kompanije.

S obzirom da Metina tradicionalna Facebook platforma brzo gubi tlo u odnosu na nove konkurente kao što je TikTok, Zuckerberg se 2023. suočava sa intenzivnim pritiskom da pokaže da nije izgubio kontakt. Kada smo anketirali 100 izvršnih direktora na našem CEO Summitu prošle sedmice, 75% je reklo da ove godine ne vidi nikakvu komercijalnu vrijednost u metaverzumu za svoje poslovanje.

Da stvar bude još gora, Zuckerberg nije bliže rješavanju dugotrajnih zabrinutosti oko neprikladnog sadržaja, dezinformacija, toksičnog govora mržnje i privatnosti potrošača.

3. ‘CZ’ Changpeng Zhao, Binance: Pazite šta želite

Čini se da CZ napreduje nakon bankrota svog dugogodišnjeg rivala, Sama Bankman-Frieda. Ovo ostavlja Binance kao neospornu najveću kripto berzu – ali pad FTX-a ostavlja nagazne mine koje sada ugrožavaju CZ više od bilo koga drugog.

Tokom posljednjih nekoliko sedmica, kupci su već povukli milijarde sredstava sa Binancea. Kompanija je napravila ugovor sa računovodstvenom firmom Mazars da dokumentuje svoje rezerve, a ubrzo je posao propao jer se Mazars brzo povukao. Regulatori iz cijelog svijeta istražuju Binance, dok se čini da se dani kripto entuzijazma, čini se, bliže kraju.

Izazov za CZ je da uvjeri skeptičnu i umornu javnost da su Binanceove knjige čiste – što je težak zadatak s obzirom na sve što se dešava,.

Dok vlade i regulatori razmišljaju o ozbiljnom restriktivnom zakonodavstvu oko kripto imovine, CZ mora da angažuje kreatore politike sa pozicije slabosti, pošto nikada nije gajio političke veze kao što su to činili njegovi poraženi rivali u FTX-u. Možda će 2023. CZ imati razloga za žaljenje što je nemilosrdno “ubio” svog rivala, odustajući od preuzimanja u posljednjem času.

4. Cathie Wood, ARK Investments: Ako drvo padne u šumi, da li će ga iko čuti?

Iako je Arkov vodeći ARKK ETF potonuo za 80% ove godine, Cathie Wood i dalje djeluje optimistično na svojim redovnim TV nastupima, govoreći da je sada vrijeme za “lov na jeftine cijene”.

Šteta što su mnogi njeni “isplativi izbori” samo još više pali , a neki kao što su Invitae izgubili su 99% vrijednosti, drugi kao što su Coinbase i Twilio za 90%, a drugi su u opasnosti od potencijalnog bankrota.

Woodine prognoze gube kredibilitet onoliko brzo koliko njeni investitori bježe – i čovjek se ne može ne zapitati može li se čak i njeni zaštitni znak – medijski nastupi – uskoro završiti osim ako konačno ne prihvati realnost i “promijeni melodiju”.

5. Sandeep Mathrani, WeWork: Hoćemo li WeWork WeFail?

Čak i nakon što je SoftBank dao 10 milijardi dolara u ovaj posao, gotovinske rezerve kompanije se brzo smanjuju jer se suočava s dugom od više od 3 milijarde dolara i skupim dugoročnim zakupom.

Najveća klijentela WeWorka, tehnološke kompanije, ove godine su teško pogođene mnogim najavama otpuštanja radnih mjesta. Finansijska tržišta već određuju neminovnu smrt WeWorka sa obveznicama koje se trguju ispod 50 centi za dolar.

Izazov za Sandeepa Mathranija je smanjiti kompaniju na razumnu mjeru i transformisati WeWorkov poslovni model u onaj koji stvarno funkcioniše – budući da sadašnji nikada nije funkcionisao, čak ni u vrijeme nižih kamatnih stopa i snažnije ekonomske aktivnosti. Rastuća popularnost rada na daljinu trebalo bi, barem na papiru, da pruži WeWorku neke alternativne opcije monetizacije.

Zaključak

Ironično je da su najuspješniji izvršni direktori prošle godine potcijenjeni, skromni timski orijentisani lideri, dok su posrnuli izvršni direktori prepušteni mješavini grandioznosti, bravade i medijski ciljane propagande.

Najbolji izvršni direktori rado dopuštaju da performanse govore same za sebe. Posrnuli stvaraju zapanjujuće medijske nastupe kako bi zamaskirali neuspjeh.