rad od kuće, rad na daljinu, work from home, remote work

Kada roditeljima kažeš da si frilenser…

Podijeli

Frilensing, vezan za slobodan posao, gdje pojedinac radi za organizaciju ili organizacije na osnovu ugovora i na daljinu, bez čvršćih veza sa poslodavcem.

Freelance – bez lanaca, u bukvalnom smislu, danas je sinonim za honoraran posao.

Najčešće “zanimanje” vezano za frilensing su savremeni influenseri, koji su na osnovu svoje popularnosti na društvenim mrežama privukli pažnju kompanija koje tu popularnost koriste kao oglašivački kanal. Osim toga, frilensing je moguć u nizu drugih poslova – ako imate bilo kakav talenat, možete se preko online platformi (WeWork ili slično) prijaviti i ponuditi svoje znanje onima kojima je to potrebno i za to dobiti novac.

Iako na prvu loptu zvuči nestabilno, mnogi frilenseri su tokom vremena uspjeli da privuku brojne partnere koji im plaćaju za te usluge. Ipak, kako nemaju klasično radno mjesto, “ne idu” na posao te samostalno raspolažu svojim vrmenom, šira društvena zajednica ih ne prepoznaje kao aktivnu radnu snagu.

Jedno takvo iskustvo smo pronašli na LinkedInu. Na profilu “Tipični influenser” je opisana reakcija roditelja kada su čuli da im je dijete frilenser.

“Prvo su poricali, valjda u nadi da je to samo greška i da sam privremeno van pameti. Najteže im je bilo objasniti komšijama i rodbini da im je sin nezaposlen, a donedavno je bio ponos porodice. Onda su postali bijesni jer su shvatili da sam istrajan u toj namjeri. Ne mijenja se vrabac u ruci za goluba na grani, govorili su, valjda misleći da drevne izreke znače više za moj profesionalni status od savremenih ekonomskih tokova”, bila je prva reakcija.

Cijelu priču nađite na originalnom LinkedIn postu: